Egyedülálló kezdeményezés Franciaországban: a háztartási készülékek javítását támogatja az állam

2022. november 15. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európában eddig egyedülálló program indul december közepétől Franciaországban: a háztartási és elektronikai készülékek javíttatását támogatja az állam. A program célja a háztartási berendezések élettartamának meghosszabbítása és a hulladék mennyiségének csökkentése, írja a Digi24.

A programról még 2020-ban megszavazott körkörös gazdaságról szóló törvény rendelkezik. A tervek szerint hat év alatt összesen 410 millió eurót fog a háztartási gépek javítására költeni az állam.

Akik támogatást szeretnének a háztartási eszközük javítására, december közepétől kereshetik fel az első 500 jóváhagyott, QualiRépar címkével ellátott javítóműhely egyikét, ahol aztán kedvezményt kaphatnak a háztartási és elektronikai cikkek javítására. A programot különböző környezetvédő szervezetek kezelik.

Az első támogatható eszközök között szerepelnek kávéfőzők, vasalók (ezek javítását 10 euróval támogatják), porszívók, mosógépek, DVD-lejátszók, házimozi-rendszerek, hangszerek, rollerek, elektromos kerékpárok (15 euróval támogatják), videójáték-konzolok (20 euróval támogatják), mosógépek, hűtőszekrények/fagyasztók, táblagépek, mobiltelefonok (25 euróval támogatják), televíziók és videoprojektorok (30 euróval támogatják). Úgy tervezik, hogy 2024-től pedig tovább bővítik az berendezések listáját, aminek a javítását támogatja az állam. A különböző sütők, nyomtatók, konyhai robotok és mikrohullámú sütők javításába is beszáll az állam. A mozgatható légkondicionálók és a hajszárítók pedig 2025-ben kerülhetnek be a programba.

Becslések szerint jelenleg évente 10 millió javítást végeznek Franciaországban, ahol mintegy 1,5 milliárd elektronikai és háztartási készülék van forgalomban. A cél a javítások mennyiségének 20%-os növelése. A jóváhagyott javítóműhelyek számát is fokozatosan növelni fogják, 2023-tól 1500-ra, 2027-től pedig 10 ezerre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!