Egyedülálló kezdeményezés Franciaországban: a háztartási készülékek javítását támogatja az állam

2022. november 15. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európában eddig egyedülálló program indul december közepétől Franciaországban: a háztartási és elektronikai készülékek javíttatását támogatja az állam. A program célja a háztartási berendezések élettartamának meghosszabbítása és a hulladék mennyiségének csökkentése, írja a Digi24.

A programról még 2020-ban megszavazott körkörös gazdaságról szóló törvény rendelkezik. A tervek szerint hat év alatt összesen 410 millió eurót fog a háztartási gépek javítására költeni az állam.

Akik támogatást szeretnének a háztartási eszközük javítására, december közepétől kereshetik fel az első 500 jóváhagyott, QualiRépar címkével ellátott javítóműhely egyikét, ahol aztán kedvezményt kaphatnak a háztartási és elektronikai cikkek javítására. A programot különböző környezetvédő szervezetek kezelik.

Az első támogatható eszközök között szerepelnek kávéfőzők, vasalók (ezek javítását 10 euróval támogatják), porszívók, mosógépek, DVD-lejátszók, házimozi-rendszerek, hangszerek, rollerek, elektromos kerékpárok (15 euróval támogatják), videójáték-konzolok (20 euróval támogatják), mosógépek, hűtőszekrények/fagyasztók, táblagépek, mobiltelefonok (25 euróval támogatják), televíziók és videoprojektorok (30 euróval támogatják). Úgy tervezik, hogy 2024-től pedig tovább bővítik az berendezések listáját, aminek a javítását támogatja az állam. A különböző sütők, nyomtatók, konyhai robotok és mikrohullámú sütők javításába is beszáll az állam. A mozgatható légkondicionálók és a hajszárítók pedig 2025-ben kerülhetnek be a programba.

Becslések szerint jelenleg évente 10 millió javítást végeznek Franciaországban, ahol mintegy 1,5 milliárd elektronikai és háztartási készülék van forgalomban. A cél a javítások mennyiségének 20%-os növelése. A jóváhagyott javítóműhelyek számát is fokozatosan növelni fogják, 2023-tól 1500-ra, 2027-től pedig 10 ezerre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!