Gólya-küldetés: összefogott a falu, hogy megmentsék a didergő vándormadarat

2022. október 11. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Példás együttműködéssel mentettek meg a hatóságok egy gólyát a fagyhaláltól, a madár ugyanis a jelek szerint észak-romániai fészkében tervezte kihúzni a telet.

A Környezetvédelmi Őrség, a tűzoltók, az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság és az áramszolgáltató képviselői szaladtak össze a Suceava megyei Poiana Stampei községben, hogy biztonságos téli szállásra vigyék a gólyát, számolt be Facebook-oldalán Viluț Mezdrea polgármester.

A bajba került vándormadárra egy helyi lakos hívta fel az elöljáró figyelmét. A polgármester előbb a megyei állatrendőrséghez fordult, innen azonban a Környezetvédelmi Őrséghez irányították. Közösen értesítették a megyei katasztrófavédelem és állategészségügy munkatársait, akik ki is szálltak a gólyafészekhez, de nem tudtak hozzáférni, amíg a szolgáltató le nem kapcsolta az áramot. Mire minden feltétel adott volt a mentőakcióhoz, kiderült, hogy a gólya elrepült hazulról, mesélte Facebook-posztjában a polgármester.

A madarat néhány óra múlva egy gyümölcsösben találták, és az állatorvos napokig hallal etette, hogy a bizalmába férkőzzön. A gólya mégis inkább a társait kereste: egy helyi lakos kertjébe rejtőzött el a műgólyák közé. Itt végül maga a polgármester ejtette foglyul. Mint büszkén beszámolt róla, miután megállapították, hogy egészséges, elszállították egy Szeben melletti menhelyre, ahol biztonságos körülmények között töltheti a telet.

A Románi Madártani Társaság becslése szerint 5-6 ezer pár fehér gólya él Romániában. Ezek többsége villanyoszlopok tetején rak fészket. Általában augusztus végén vonulnak el melegebb éghajlatra, és márciusban térnek vissza, de előfordul, hogy egészségi vagy más okokból mégsem kelnek vándorútra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!