Három évig akarták körbehajózni a világot, három hónapja Belfastban vesztegelnek

2024. szeptember 3. – 13:16

Három évig akarták körbehajózni a világot, három hónapja Belfastban vesztegelnek
Az Odyssey egy belfasti dokkban – Fotó: Shipmonk / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Májusban indult volna egy 1301 napos világ körüli útra az Odyssey nevű oceánjáró hajó, de azóta az egyetlen odüsszeia, ami a nevéhez köthető, az az, hogy minden egyes utasnak minden áldott este el kell hagynia a fedélzetet és leodüsszeiálni egy helyi szállodába, ugyanis jelenlegi állás szerint a hajó képtelen kifutni – írja a Business Insider.

A Villa Vie Residences nevű, óceánjárókkal foglalkozó cég összesen 147 országba tervezte elvinni az utasokat, de egyelőre csak Észak-Írországba sikerült.

A cég ugyanis egy harminc éves hajót vett ebből a célból, amit ugyan felújítottak, de még mindig vannak olyan technikai malőrök vele, amik miatt képtelenség elhagynia a kikötőt. Baj van még a kormánylapáttal és a motorral is.

A Business Insider megjegyzi, hogy az Odyssey ugyanabban a kikötőben vesztegel Belfastban, ahol a Titanicot megépítették.

A cég jelenleg kétszáz utasnak fizeti a belfasti szállást. Az utasok napközben ott lehetnek az Odyssey fedélzetén, de az éjszakákat nem tölthetik ott. A Villa Vie Residences szerint felajánlották az utasoknak, hogy megszállhatnak Spanyolországban vagy Hollandiában is, vagy igénybe vehetik más óceánjáró hajók szolgáltatásait is.

Az Associated Press beszélgetett Belfastban ragadt utasokkal. Van, aki a macskája miatt nem tudott tovább utazni, és van, aki a megtakarításait használta fel, hogy megvegyen százezer dollárért egy kabint a hajón a három és fél éves útra.

A tervek szerint jövő héten már kihajózhatnak. Először Hollandia felé, majd Lisszabonba kormányoznák a hajót, majd a Karib-tengerre.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen is lehet a luxus az Odyssey fedélzetén, annak ajánlom ezt a videót:

Ez pedig egy hónapokkal korábbi videó arról, milyen munkálatokat végeznek az Odyssey-n:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!