Németh Zsolt Hajrá, magyarok! papírzacskót akasztott a fülére Tusványoson, így állt ki Trump mellett

2024. július 24. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

El kell ítélni a konfrontációt, az agresszivitás és a pisztolylövés nem segít – mondta Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a szabadegyetem alapítója Tusványoson. A szerdai megnyitón Németh Zsolt és az egyik vendég-alapító, David Campanale is Hajrá magyarok! feliratú matricát ragasztott beszéde közben a fülére, hogy kifejezzék kiállásukat Donald Trump amerikai exelnök mellett. Pontosabban, mint arra olvasóink azóta felhívták a figyelmet, a kérdéses patrióta papírdarab nem is matrica, hanem valószínűleg egy szalvéta vagy egy papírzacskó, valószínűleg olyan, amiben hotdogot szolgálnak fel a benzinkutakon.

Németh Zsolt Tusványoson tartott beszéde közben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Németh Zsolt Tusványoson tartott beszéde közben – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Korábban a július 16–18. között tartott republikánus kongresszuson (ahol hivatalosan is republikánus elnökjelölt lett Trump) lehetett észrevenni, hogy Trump támogatói a volt elnökkel való szolidaritásból fehér kötést raktak a jobb fülükre.

Donald Trumpot egy merénylő július közepén egy pennsylvaniai kampányeseményen lőtte meg. A merénylő több lövést is leadott a színpadtól kb. 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A védelem biztonsági hiányosságairól itt írtunk, a 20 éves merénylőről, akinek az indítéka még nem ismert, pedig itt.

Hogy mi történt a rendezvényen pontosan, arról itt olvashat.

Trump a lövés után ökölbe szorította a kezét, a fülkötés mellett ez vált még fontos szimbólumává a merénylet után Trump elnökválasztási kampányának. Annyira, hogy Horvátországban egy étteremben még Orbán is ökölbe szorított kézzel pózolt, amivel valószínűleg a merényletet túlélő Donald Trumpra utalt. Trump és Orbán egymás iránti rajongása egyébként kölcsönös: Trump a kongresszus utolsó napján beszédében úgy fogalmazott, Orbán Viktor kemény miniszterelnöke Magyarországnak, aki tudja, hogy Trumptól Kína és Oroszország is fél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!