Olyan erős gombaölő szert találtak, hogy Keanu Reevesről nevezték el

2023. március 4. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy erős gombaölő szernek, erős név is kell! – gondolhatták német kutatók, miután néhány napja egy olyan vegyületet fedeztek fel, ami egyik pillanatról a másikra képes végezni bizonyos gombafajokkal. A választás végül a John Wick és a Mátrix filmek színészére Keanu Reevesre esett – írja a CNN.

Sebastian Götze, a német kutatóintézet vezetője arról számolt be, hogy a Reevesről elnevezett szer nem csak a növényekben kialakuló gombák ellen, hanem az emberi gombás fertőzések ellen is hatékonyaknak bizonyult.

„A lipopeptidek olyan hatékonyan ölnek, hogy Keanu Reevesről neveztük el őket, mert ő is rendkívül halálos a szerepeiben”

– mondta Götze. A keanumicinek biológiailag lebomló gombaölők, így környezetbarát alternatívát jelenthetnek például az élelmiszer-ellátásban is. Az új gombaölő szerek kutatása azért is fontos, mert a régebbi vegyületekkel szemben idő után ellenállóbbak lesznek a gombák. A tanulmány szerint a keanumicinek jó alapként szolgálhatnak gombaellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez is.

Egy biztos, ha a Keanu Reevesről elnevezett vegyület olyan hatékonyan tudja üldözni az ellenséget, mint a negyedik John Wick film előzetesében a színész, akkor valóban hatékony szert találtak.

A John Wick: Chapter 4  2023. március 24-én kerül a mozikba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!