Olyan erős gombaölő szert találtak, hogy Keanu Reevesről nevezték el

2023. március 4. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy erős gombaölő szernek, erős név is kell! – gondolhatták német kutatók, miután néhány napja egy olyan vegyületet fedeztek fel, ami egyik pillanatról a másikra képes végezni bizonyos gombafajokkal. A választás végül a John Wick és a Mátrix filmek színészére Keanu Reevesre esett – írja a CNN.

Sebastian Götze, a német kutatóintézet vezetője arról számolt be, hogy a Reevesről elnevezett szer nem csak a növényekben kialakuló gombák ellen, hanem az emberi gombás fertőzések ellen is hatékonyaknak bizonyult.

„A lipopeptidek olyan hatékonyan ölnek, hogy Keanu Reevesről neveztük el őket, mert ő is rendkívül halálos a szerepeiben”

– mondta Götze. A keanumicinek biológiailag lebomló gombaölők, így környezetbarát alternatívát jelenthetnek például az élelmiszer-ellátásban is. Az új gombaölő szerek kutatása azért is fontos, mert a régebbi vegyületekkel szemben idő után ellenállóbbak lesznek a gombák. A tanulmány szerint a keanumicinek jó alapként szolgálhatnak gombaellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez is.

Egy biztos, ha a Keanu Reevesről elnevezett vegyület olyan hatékonyan tudja üldözni az ellenséget, mint a negyedik John Wick film előzetesében a színész, akkor valóban hatékony szert találtak.

A John Wick: Chapter 4  2023. március 24-én kerül a mozikba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!