Lecserélték azt a bátor, faszagányos kölcseys borítót az irodalom-munkafüzeten

2023. február 6. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Új borítót kapott, legalábbis az interneten az egyik NAT 2020-as irodalom munkafüzet, amelynek eddigi borítója elég nagy port vert az elmúlt napokban.

Mint arról mi is hírt adtunk – a felfedezés, ahogy mondani szokták, futótűzszerűen tarolta le a magyar internetet –, a hetedikesek egyik irodalommunkafüzet-változata olyan borítóval készült, mintha szorgos kezek meghekkelték volna a kötetet kiadó Oktatási Hivatalt.

Arra ugyanis egy olyan, egyébként 1845-ös Kölcsey Ferenc-szoborról készült illusztráció, amelyen a Himnusz szerzője a bal kezével egy pergamentekercset fog – de ránézve senkinek nem a pergamen jutna eszébe. Önnek se, ugye?

Az eredeti munkafüzet-borító
Az eredeti munkafüzet-borító

Nos, Nyáry Krisztián – aki az eredeti fotót is megosztotta a múlt héten, bár elismeri: nem ő fedezte fel a félreérthető ábrázolást – hétfőn észrevette, hogy az Oktatási Hivatal, ahogy fogalmaz, „példásan gyors reakcióval” lecserélte a borítót.

Persze a kinyomtatott példányok egyelőre mindenkinél ott vannak, akiknek az iskolája ezt a TKV/27-3/2022 számú határozattal tankönyvvé minősített, 978-963-19-9822-1-es ISBN-számú munkafüzetet rendelte meg. Hogy azokkal mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk – erről majd később –, de a Tankönyvkatalógus online felületén már a javított verzió látható, ez ni:

Forrás: Tankonyvkatalogus.hu
Forrás: Tankonyvkatalogus.hu

Nyáry megjegyzi egyébként, hogy az egyik kormánypárti lap hétfői cikke „beteg világban élő genderpropagandistának” nevezte őt, mert megosztotta a lap szerint hibátlan borítót. Kérdés, hogy ezek után az újság hírt ad-e, és ha igen, milyen körítéssel ad hírt az irodalom-munkafüzet borítócseréjéről.

Az Oktatási Hivatalt a változást felfedezve megkérdeztük, hogy a borítókat a kinyomtatott munkafüzeteken is lecserélik-e, visszahívták és újranyomják-e a könyveket, ha igen, akkor ez milyen költséggel jár? Kérdeztünk arról is, hogy miért csak most merülnek fel a borítóval kapcsolatos aggályok, és hogy hogyan kommentálják az eredeti munkafüzet-borítóval kapcsolatos kritikákat. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!