Egy belga EP-képviselő összekeverte a kormány bombás plakátját a kutyapárti paródiával, Kovács Zoltán sietett a segítségére

2022. október 19. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt pénteken a fővárosi diáktüntetésen részt vevők tömegéről csináltam egy fotót, amit ezzel a szöveggel tettem fel Facebookra: „Magyar Nemzet: Az elhibázott brüsszeli szankciók elleni nemzeti konzultáció kérdéseit ünneplő spontán tömeg gyűlt össze Budapest belvárosában”.

Kommentek és privát üzenet tanúsága szerint sokan elhitték, hogy a kormánylap tényleg így tálalja a demonstrációt. Ahogy egy kommentelőm írta is utána: az abszurd iránt humorérzéket az öli meg, hogy a reál sokkal abszurdabb, mint a mi humorunk.

A magyar valóságnak az a valóban szürreálisba hajló dimenziója, amin a brüsszeli szankciókat bombázáshoz hasonlítjuk, ezúttal Guy Verhofstadt belga EP-képviselőn fogott ki. Ezt tweetelte ugyanis nemrégiben:

Ami magyarul azt jelenti:

„Botrányos: a magyar kormány azt mondja állampolgárainak, hogy az EU megöli őket… miközben aktívan a terrorista Putyin mellé áll. Meddig engedjük ezt el? Se EU-s pénzt, se szavazati jogot azoknak, akik lerombolják az EU-t!”

Csakhogy a plakát, amit lefotózott, nem a kormányzati kommunikációs kampány részét képviselő igazán ízléses és színvonalas kampány, hanem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bombakampány-paródiája. Amely a paródiától elvárt humorfaktort ezúttal nélkülözi, viszont a kormány „szankciók” feliratú bombáját „Oroszország” feliratú, lángtengerrel körülvett bombával írta felül.

A belga EP-képviselőt Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sietett kijavítani, aki a Twitteren hívta fel rá a figyelmét, hogy a bombára Oroszország van írva, egyébként pedig a képen szereplő plakát nem is a magyar kormány, hanem a „Kétfarkú Kutya Párt nevű politikai szélhámos párt” terméke. Kovács azt is helyretette, hogy a magyar kormány szerint a brüsszeli szankciók, és nem az EU akarja tönkretenni az országot. Nagy különbség.

Nem sokkal később maga Verhofstadt is felismerte a hibát, és megosztotta az eredeti plakátot is, ami az utóbbi napokban ellepte az országot:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!