Egy belga EP-képviselő összekeverte a kormány bombás plakátját a kutyapárti paródiával, Kovács Zoltán sietett a segítségére

2022. október 19. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt pénteken a fővárosi diáktüntetésen részt vevők tömegéről csináltam egy fotót, amit ezzel a szöveggel tettem fel Facebookra: „Magyar Nemzet: Az elhibázott brüsszeli szankciók elleni nemzeti konzultáció kérdéseit ünneplő spontán tömeg gyűlt össze Budapest belvárosában”.

Kommentek és privát üzenet tanúsága szerint sokan elhitték, hogy a kormánylap tényleg így tálalja a demonstrációt. Ahogy egy kommentelőm írta is utána: az abszurd iránt humorérzéket az öli meg, hogy a reál sokkal abszurdabb, mint a mi humorunk.

A magyar valóságnak az a valóban szürreálisba hajló dimenziója, amin a brüsszeli szankciókat bombázáshoz hasonlítjuk, ezúttal Guy Verhofstadt belga EP-képviselőn fogott ki. Ezt tweetelte ugyanis nemrégiben:

Ami magyarul azt jelenti:

„Botrányos: a magyar kormány azt mondja állampolgárainak, hogy az EU megöli őket… miközben aktívan a terrorista Putyin mellé áll. Meddig engedjük ezt el? Se EU-s pénzt, se szavazati jogot azoknak, akik lerombolják az EU-t!”

Csakhogy a plakát, amit lefotózott, nem a kormányzati kommunikációs kampány részét képviselő igazán ízléses és színvonalas kampány, hanem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bombakampány-paródiája. Amely a paródiától elvárt humorfaktort ezúttal nélkülözi, viszont a kormány „szankciók” feliratú bombáját „Oroszország” feliratú, lángtengerrel körülvett bombával írta felül.

A belga EP-képviselőt Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sietett kijavítani, aki a Twitteren hívta fel rá a figyelmét, hogy a bombára Oroszország van írva, egyébként pedig a képen szereplő plakát nem is a magyar kormány, hanem a „Kétfarkú Kutya Párt nevű politikai szélhámos párt” terméke. Kovács azt is helyretette, hogy a magyar kormány szerint a brüsszeli szankciók, és nem az EU akarja tönkretenni az országot. Nagy különbség.

Nem sokkal később maga Verhofstadt is felismerte a hibát, és megosztotta az eredeti plakátot is, ami az utóbbi napokban ellepte az országot:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!