Egy kolbászkarikával szívatta meg egy trollkodó tudós az internet csillagászatra vetődő népét

2022. augusztus 05. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Étienne Klein francia fizikus elsősorban nevelő szándékkal több ezer embert megszívatott, amikor vasárnap egy kolbászkarika képét közzétéve azt állította, hogy a James Webb űrtávcső készített fotót a Proxima Centauriról a Naphoz legközelebbi csillagról.

Klein a Twitterén posztolt vasárnap egy fotót fekete háttér előtt egy szelet chorizóról (ez egy fűszeres spanyol kolbászfajta), ami alatt közölte, hogy ez egy fotó a Proxima Centauriról, amely 4,2 fényévnyire van tőlünk, de a James Webb lefényképezte. „Ez a részletgazdagság. Egy új világ tárul fel nap mint nap” – áradozott még a tudós.

A posztját sokan minden kételkedés nélkül megosztották, de pár nappal később Klein lerántotta a leplet a kolbászcsillagról.

„Bocsánatot szeretnék kérni az átverés miatt, amely talán megbotránkozást okozott. Ennek célja pusztán annyi volt, hogy felhívja a figyelmet arra, óvatosan kell bánni a hatásosnak tűnő képekkel” – írta tweetjében a fizikusként és tudományfilozófusként is ismert Étienne Klein, aki a francia Atomenergia Bizottság (CEA) kutatási igazgatója is.

Hogy a James Webb űrtávcső valójában milyen felvételeket készít, arról ebben a cikkünkben tájékozódhat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!