Egy kolbászkarikával szívatta meg egy trollkodó tudós az internet csillagászatra vetődő népét

2022. augusztus 5. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Étienne Klein francia fizikus elsősorban nevelő szándékkal több ezer embert megszívatott, amikor vasárnap egy kolbászkarika képét közzétéve azt állította, hogy a James Webb űrtávcső készített fotót a Proxima Centauriról a Naphoz legközelebbi csillagról.

Klein a Twitterén posztolt vasárnap egy fotót fekete háttér előtt egy szelet chorizóról (ez egy fűszeres spanyol kolbászfajta), ami alatt közölte, hogy ez egy fotó a Proxima Centauriról, amely 4,2 fényévnyire van tőlünk, de a James Webb lefényképezte. „Ez a részletgazdagság. Egy új világ tárul fel nap mint nap” – áradozott még a tudós.

A posztját sokan minden kételkedés nélkül megosztották, de pár nappal később Klein lerántotta a leplet a kolbászcsillagról.

„Bocsánatot szeretnék kérni az átverés miatt, amely talán megbotránkozást okozott. Ennek célja pusztán annyi volt, hogy felhívja a figyelmet arra, óvatosan kell bánni a hatásosnak tűnő képekkel” – írta tweetjében a fizikusként és tudományfilozófusként is ismert Étienne Klein, aki a francia Atomenergia Bizottság (CEA) kutatási igazgatója is.

Hogy a James Webb űrtávcső valójában milyen felvételeket készít, arról ebben a cikkünkben tájékozódhat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!