Hodász András a szexuális zaklatásról: Irgalmatlanul nehéz kimondani, és nem jókedvemben csinálom

Legfontosabb

2023. február 14. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hodász András néhány napja egy cikkben jelentette be, hogy kamaszkorában többször szexuálisan zaklatta egy pap. Ezek után készítettünk vele videós interjút, amely során Hodász beszélt az őt ért abúzus körülményeiről, az árulkodó jelekről, az egyház és a zaklatások viszonyáról, valamint hogy milyen okok miatt hagy fel a papi hivatással.

Az interjú tartalmi összefoglalója:

Úgy érzi, a magyar társadalomnak meg kell tanulnia, hogyan kell kezelni egy olyan helyzetet, mint amilyen a szexuális zaklatások feldolgozása és az áldozatokhoz való viszonyulás.

A szülőknek azt üzeni, hogy figyeljék a jeleket. Jó, ha egy gyerek jóban van a tanárával, edzőjével, papjával, de „amikor azt vesszük észre, hogy felhívja magához”, amikor az már nem egy sima tanár-diák viszony, akkor kezdjenek el beszélgetni a gyerekkel.

Az áldozatok nem azért állnak elő, hogy magukat mutogassák, vagy mert figyelmet akarnak. „Irgalmatlanul nehéz egy ilyet kimondani, és nem jókedvemben csinálom, de ha tudunk arról beszélni”, hogy a társadalom kezdje el megérteni, hogy mik azok a jelek, amikre figyelni kell, akkor már nyert ügyünk van – mondta.

Egyik nap kedvenc, másik nap utolsó kutya

Az ő esetében az történt, hogy egy fiatal és népszerű pap sok fiatalt gyűjtött maga köré, és jó ideig nem tűnt fel senkinek, hogy gyanúsan exkluzívak ezek a barátságok. Hónapokig tartott a szexuális zaklatás, aminek úgy lett vége, hogy az elkövetőre „hajnalban rárúgták a rendőrök az ajtót”.

Nem tudja pontosan, hány gyerek lehetett érintett abban az ügyben, de egy tucatra tippel. Az elkövetőt nem kívánta megnevezni, de elárulta, hogy az illető már 2007 vagy 2008 óta nincs egyházi kötelékben. Lefolytattak egy eljárást, és kitették, a rendőrség gyermekpornográf felvételeket talált a számítógépén.

A 90-es évek végén, 2000-es évek elején még nem voltak szavaik, hogy elmondják és megértsék, mi történik, ő is csak annyit érzett kamaszként, hogy valami nincs rendben. Sokszor voltak hangulatingadozásai, mert az elkövető

„profin játszott ezzel, hogy egyik nap te vagy a kedvencem, másik nap meg utolsó kutya vagy, és takarodj innen”.

Akkor derült ki számára, hogy miről volt szó, amikor elkezdett önismerettel foglalkozni és pszichoterápiára járni.

Az egyház részéről nem tartotta a legjobb döntésnek, hogy feljelentették Pető Attilát, aki maga is szexuális zaklatás áldozata volt gyerekkorában. Miután a bíróság másodfokon is bűnösnek találta Pető Attilát, Hodász úgy döntött, hogy ő is megszólal a témában.

Az egyház elengedte az emberek kezét

„Nálunk sajnos ez hiányzik, és ez védhetetlen. Ezt nem lehet kimagyarázni, ezt meg kell csinálni” – mondta arra, hogy a világ számos országától eltérően a magyar katolikus egyház miért nem folytatott olyan átfogó vizsgálatokat, amelyekből kiderülne, hogy az elmúlt évtizedekben hány szexuális visszaélés történt egyházi személyek és fiatalkorúak között.

„Számomra fájdalmas azt látni, hogy az egyház, amely alapvetően az emberekért, a szegényekért, a társadalomért van, és nem a templomfelújításért, az az egyház elengedte az emberek kezét.”

Szerinte gazdasági és spirituális válságban élünk, az emberek szoronganak, az egyház mégsem ismeri fel azt a felelősségét, hogy „megfogja az emberek kezét, és olyan útra vezesse őket, ahol otthonra találnak”.

A kritikáit megfogalmazta a belső papi levelezési listán, püspököknek is jelezte, de nem értettek egyet vele. Jelenleg felmondási idejét tölti, jelezte az egyház felé, hogy nem kívánja folytatni a papi hivatást.

„Elfogadom, hogy az egyházban kisebbségi vélemény vagyok, többek között ezért is lépek ki, mert nem akarok zavart okozni, nem akarok botrány lenni. Látom, hogy ilyen értelemben nincs helyem az egyházban.”

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint 2001 és 2011 között 1,7 millió embert veszített csak a magyar katolikus egyház. A 2022-ben rögzített népszámlálási adatról azt mondta, hogy szerinte ez most „még rosszabb lesz”, mert számtalan ember, régi barátai, akik „nagyon hívők”, mondják neki, hogy már nem tudnak templom közelébe menni, mert politikát kapnak a templomban, vagy nem kapnak semmit.

Magát nem ellenzékinek, hanem kormánykritikusnak tartja. „Ha Gyurcsány Ferenc lenne a miniszterelnök, rajta ugyanúgy számonkérném a Biblia tanítását.”

Ezzel együtt továbbra is nagyon szereti az egyházat, hisz Istenben, továbbra is jár templomba, és imádkozik. Azt viszont egyelőre nem tudja, hogy mivel fog foglalkozni a jövőben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!