Békétlen feljegyzések

2024. szeptember 28. – 21:19

Békétlen feljegyzések
A szétvert Sztálin-szobor csizmáiba magyar zászlót helyeznek Magyarországon 1956. október 23-án – Fotó: REPORTERS ASSOCIES /Gamma-Rapho / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1.

Hetedik osztályban összeverekedtem Kondorosi Imrével. Így hívták, nem változtattam meg a nevét, hiszen nem mondhatok róla semmi rosszat. Egyébként sem tudom, merre lehet, él-e, hal-e. Nagy fekete fiú volt, bivalyerős, de velem addig nem nagyon kötekedett. Reggelente mindig odaadtam a házi feladatomat, hogy lemásolja. Másoknak is megengedtem persze, nem csak neki. Súgtam is feleléskor, ha kellett. Most valamin mégis összevesztünk. Izmosabb volt nálam, fél fejjel magasabb is, külvárosi fiú, ha van egyáltalán külváros egy akkora városkában, mint Kézdivásárhely. Szóval esélyem sem volt. Levert a földre. Nézte az egész osztály. A lányok is. Felálltam, nekimentem, ütöttem. Megint levert. Ismét felálltam, ismét nekimentem, ismét ütöttem. Levert újra. Nem tudom, hányszor. Ötször? Hatszor? Tízszer? Nekivágott a katedra sarkának. Felhasadt a lábszáram. Nem tudtam lábra állni. Felsegítettek, a helyemre vittek. Számtanóránk volt. Jött a tanárnő. Látta rajtunk. Mi történt? Semmi. Néhány napig feküdtem otthon a lábammal. Máig büszke vagyok erre a vereségre. Nem is tudom, miért. Lehet, hogy győzelem volt mégis?

2.

1989. december 21-e Marosvásárhelyen. A fegyvertelen tömegben. Szemben az állig felfegyverzett katonák. Mögöttük harckocsik. Farkasszemet nézünk. Órákon át. Később sortűz. Halottak. Mire volt jó? Ostoba kérdés.

3.

Néhány hónap múlva botokkal felfegyverzett Görgény-völgyi román parasztok a Bolyai-téren. Az RMDSZ padlására felmenekült magyarok. Nem tudni, mi lesz. Félelem. Elszántság. Bátorság. Sütő András fél szeme. Ebből is mi lett? Egy másik világ lett. Jobb, mint az addigi. Rosszabb, mint ahogy szerettük volna. Mindig így van ez.

4.

Másnap újabb próbálkozás. Harag. Összefogás. Szétvert támadók. Csupa vér minden. Nem láttatok ilyent. Tankokkal szétválasztott tömeg. Magyarok és románok. Tárgyalás napokon át. Recsegő üvegtörmelék.

5.

Azelőtt is mindenféle veszély. Konspiráció. Remény. Pedig már rég meg kellett volna adnunk magunkat a túlerőnek. Élni kellett volna. Csendben maradni. Másoknak sem segíteni.

6.

Azután is újra meg újra. Már látszólag szabadon. De gyengébbek voltunk. Kevesebbek. Felállni? Visszaütni megint? Micsoda ostobaság! Vagy mégsem?

7.

Hallom, mondott valamit valaki a védekezésről. Vagy a megadásról. Úgy hívják, Orbán Balázs. Íme:

„A csata megkezdődik s mindkét részről elszántan, kitartással folytatódik, mignem egy ágyugolyó Gábor Áront leteríti. Ez érzékeny vesztés a székelyek lelkesedését boszuvá változtatja, oroszláni rohamuk az oroszokat elsepri, kiknek nagy veszteség után alig marad idejök a felgyujtott Kökös lángjaitól fedezve, a kökösi hidon átmenekülni, hol tartalékukat felvéve, elvonultak.

Fényes, de eredménytelen győzelem, mert az erre visszafordult Lüders egész hadtestével nyomul Háromszék ellen. Gál feladva a kökösi hidat, Sz.-Györgyhöz vonult, hol csatát vesztett. De jött Bem, a székelység ujból lelkesült, Sz.-Györgyről kiverték a muszkákat, kik eszeveszetten menekültek a kökösi hidnak, hol midőn utolsó csapatuk a híd felszedésével foglalkoznék, a székelyek által utóléretett, s a leöltek vére veresre festé a Feketeügy hullámait.”

Bocsánat, eltévesztettem, ez A Székelyföld leírása. Régi könyv, régi történet. Ilyen a copy paste, becsapja az embert.

8.

Tehát ezt mondta a minap a mostani Orbán Balázs:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Igen, ha ezt az ukránok megfogadják, és nem védekeznek, elvesztettek volna mindent. Ehhez képest máris győztek, hiszen az egész hazájuk semmiképpen sem fog már elveszni. Legrosszabb esetben csak a kisebb része. Vagy még az sem. Olyan nehéz ezt megérteni? Nem az ukránokat kell szeretni. Hanem saját magunkat.

Ha annak idején, mondjuk ötvenhatban a magyarok egy ilyen tanácsot megfogadnak, fel sem lázadtak volna. Ültek volna otthon. Se vér, se könny. Csak a szégyen. Akárcsak most, amikor ilyesmiket olvasok.

Nyilván százezres gyertyás, könyves tüntetést sem kellett volna szerveznünk Marosvásárhelyen 1990 februárjában. Kár, hogy akkor még a saját fejünkkel gondolkoztunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!