A Nemzeti Kitakarítás Napja

2024. június 30. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb sikerét könyvelhettük el az etnikai politizálásnak ezen a héten. A Szenátus az RMDSZ kezdeményezésére szótöbbséggel elfogadta a Nemzeti Takarítási Nap kijelöléséről szóló törtvénytervezetet. „A honatyák elfogadták az RMDSZ kezdeményezését, amelyik szeptember harmadik szombatját jelölte meg olyan napnak, amelyen a hatóságok és a civil szervezetek tudatosítják a tiszta környezet fontosságát. Tánczos Barna szenátor szerint ez a törvény egyértelmű jelzés a polgárok, a hatóságok és a jogi személyek részére a tekintetben, hogy társadalmi felelősséggel
tartoznak életterük tisztán-tartásáért.

Tánczos Barna: Ez a törvényjavaslat megteremti a lehetőségét annak, hogy felelősségre vonja az embereket, felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, motiválja az önkormányzatokat az ilyen akciók megszervezésére, mozgósítsa az önkénteseket. Minden év szeptembere harmadik szombatjának olyan napnak kellene lennie, amikor a hatóságok, az önkéntesek, az ország minden polgára többet tesz a tisztaságért, többet tesz a tiszta Romániáért. A törvénytervezet ezután a képviselőház elé kerül vitára és szavazásra” – írta meg a RADOR Hírügynökség.


Lényeges társadalmi kérdést oldott meg tehát az érdekvédelmi szervezet, bár a kezdeményezés etnikai tisztasága vitatható már csak azért is, mert az a „Let’s do it, România!” elnevezésű civil szervezet már 2009 óta szervez országos takarítási kampányokat – mit ad Isten – épp szeptember harmadik szombatján.

Ugyanakkor, el kell ismernünk, a törvénytervezet akár visszalépésként is értelmezhető ahhoz képest, hogy a kommunizmus idején egy egész hónapot szenteltek a takarítási
kampánynak, igaz, az a hónap október volt. Arról nem is beszélve, hogy annak idején a kitakarítást is tágabban értelmezték, bár azt később már tisztogatásnak nevezték.
Eszembe nem jutna alábecsülni a tiszta Románia megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseket (emlékezzünk csak, milyen siker volt az államfő „Művelt Románia” kampánya is), azonban összevetve a választási programmal, amelyiknek a gerincét az autonómia különböző formáinak megvalósítása képezi, némi önbizalomhiányt vélek kiérezni a kezdeményezésből.

Persze lehet, hogy ebből az akcióból többet is ki lehet hozni, mint a patakpartokon eldobált pillepalackok összegyűjtését, vagy a szemét összeseprését a parkokban.

Ha a Nemzeti Takarítás Napján meg lehetne tisztítani a közéletet a gyűlöletbeszédtől, az ostoba és idegesítő telefonrobotok használatától, az importált propagandától, a bikkfanyelvű mozgósítástól, a riogatástól, pánikkeltéstől a választási kampányok idején, akkor, azt hiszem, minden tekintetben üdvös kezdeményezésről lenne szó.
Amelyben az RMDSZ nemcsak takarítana, de némileg meg is tisztulna.

Székely Ervin publicisztikája eredetileg az Új Hét portálon jelent meg. Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több meglátást és érvelést megismerjenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!