Tessék választani!

2024. május 31. – 20:12

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi politikai kommunikáció elavult és felszínes. A Fidesz-központból generált jelszavak és üzenetek pedig nem helyettesítenek egy valós együttműködést. Propaganda helyett valós, kölcsönös érdekeken alapuló kapcsolatokra lenne szükség.

A Tessék választani! egy műsor volt a Magyar Rádióban, 1961-1991 között. Ebben évente egyszer felvonultatták a magyar könnyűzene színe-javát. Csupa új táncdalt. Amelyik dal a nézők tetszését elnyerte, annak már nyomtatták is a kislemezét.

Valami ilyen érzésem volt a Magyar Televízió szervezte, EU választási műsor kapcsán. Mint valami hatvanas évekbeli retró-paródia, amiben a két műsorvezető hozta a hamisítatlan külvárosi pedellus szigorát. „Gyerekek, ne járjon a szátok, mert jön az intő!”

Sokan, sokat beszéltek már a 18 éves szünet után első alkalommal megszervezett vitának nevezett szimulálásról, egy apró emlék lesz ez is, Magyarország leépített demokráciájának egy kis szuvenírje.

De. De van itt egy dolog.

A közel kétórás műsorban hallhattunk mindenről csak egyről nem, hogy

mi a terv a határon túli magyarokkal.

A dolgok, ha jól alakulnak, lesz két erdélyi és egy felvidéki magyar képviselő is az EU-parlamentben. Velük valószínűleg jobban lehet ezért-azért lobbizni. A kérdés Deutsch Tamást segítette volna, mert ma a nem Magyarországon élő magyar politikusok kizárólag a Fidesszel tartják a kapcsolatot. Ráadásul röpke két héttel ezelőtt a Fidesz listavezetőjének közös kampányfellépése volt Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével. És olyan szépen mondták fel egymást támogatva a közös EU-szkeptikus narratívát, hogy „öröm” volt hallgatni.

A határon túli magyaroknak járó kitüntetett figyelem ellenére nem volt rájuk vonatkozó kérdés! Mi történt, mi történhetett?

Három eset lehetséges, morfondíroztam.

  • Egy: az MTVA elfelejtette a dolgot.
  • Kettő: igazából a magyar választókat ez a „határon túlizás” nem hozza lázba. Sőt, még a kormánypárt rajongóinak a hócipője is tele van a határon túli focicsapatokkal, templomokkal, kastélyokkal, az országból kifolyó adóforintokkal. Lehet, hogy az egész „összmagyar-összefogás” üres kampányduma.
  • Három: az MTVA nem akarta kellemetlen helyzetben hozni az ellenzéket. Dobrev és a DK egyenesen nyíltan ekézték a határon túliakat. A többieknek pedig semmilyen véleménye, hozzáállása nincs.

Persze, hogy egy rossz tévéműsorból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Azon azonban gondolkodni kellene, hogy miként lehetne egy valós, kölcsönös érdekeken alapuló magyar-magyar kapcsolatot megteremteni.

Az, hogy az RMDSZ és a szlovákiai Magyar Szövetség jelszavait a Fidesz-központban generálják, kevés!

A szerző színész, egyetemi tanár, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több meglátást és érvelést megismerjenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!