Ritka pillanatok az UniCante kórussal

2024. április 2. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

UniCante: az együttes neve valószínűleg onnan ered, hogy egyetemi kórusként indultak, ha jól tudom, 2009-ben. Most másképp értelmezném ezt az elnevezést, úgy, hogy Unic Cantat mint egyedi, megismételhetetlen, semmihez és senkihez nem hasonlítható.

Az alázat és szerénység, amivel Fekete Miklós karvezető, mint a zene felszentelt papja szolgálja a szerzők mondanivalóját, utánozhatatlan. Nagycsütörtökön este mélységes megrendültséggel, a megvilágosodás döbbenetével hallgattam őket a kolozsvári evangélikus templomban koncertjükön. Az ima közel visz bennünket a Jóisten birodalmához, a zene is. Amikor azonban zenével imádkozik valaki ilyen mélységes átéléssel, az már ott van az Ő jobbján.

Megrendítően szép az, amit ez az együttes Fekete Miklós vezetésével átnyújt nekünk. Nem is tudjuk mindig teljes mélységében követni, ahhoz nekünk is alá kell szállnunk oda, a lélek titkos rejtekeibe, ahonnan ezek az elmondhatatlan érzések születnek. Pont azok, amiket már nem lehet szavakban kifejezni... csak zenében.

A művek maradéktalan megértésén túl ott van a teljesítmény mögött a végtelenül türelmes, pontos munka. A gyémántot is addig csiszolják amíg tündöklő fényben nem ragyog. Így szikráztak a műsor egyes darabjai, mint a legértékesebb drágakövek, mindegyik másképpen, de szinte egyforma tökéletességgel.

Ezt a kivételes csapatot sokkal jobban meg kellene becsülnünk, körbe hordoznunk a nagyvilágban, hadd legyen igazi közkinccsé a művészetük. Mert megérdemelnék! Igaz, hogy nem profik, csak olyan félprofi műkedvelők, akiknél a művek kedvelése az újrafelfedezés frissességével hat, amit nem minden kicsit túl rutinos profi együttes mondhat a magáénak. A karvezető pedig nem csak igazi zenész, hanem a tehetsége, munkabírása és zenei ízlése, ami a remek darabválasztásban tükröződik messze meghaladja az átlagot… (lásd pl. Gesualdo O vos omnes…)

Megtisztelő, hogy ott lehettünk a közönségben egy ritka csoda tanúiként... Az ilyen hangzás kötelez, most már mindig így kellene megszólalniuk. Ehhez kívánunk erőt, türelmet, kitartást a karvezetőnek és kórusnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!