Ritka pillanatok az UniCante kórussal

2024. április 2. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

UniCante: az együttes neve valószínűleg onnan ered, hogy egyetemi kórusként indultak, ha jól tudom, 2009-ben. Most másképp értelmezném ezt az elnevezést, úgy, hogy Unic Cantat mint egyedi, megismételhetetlen, semmihez és senkihez nem hasonlítható.

Az alázat és szerénység, amivel Fekete Miklós karvezető, mint a zene felszentelt papja szolgálja a szerzők mondanivalóját, utánozhatatlan. Nagycsütörtökön este mélységes megrendültséggel, a megvilágosodás döbbenetével hallgattam őket a kolozsvári evangélikus templomban koncertjükön. Az ima közel visz bennünket a Jóisten birodalmához, a zene is. Amikor azonban zenével imádkozik valaki ilyen mélységes átéléssel, az már ott van az Ő jobbján.

Megrendítően szép az, amit ez az együttes Fekete Miklós vezetésével átnyújt nekünk. Nem is tudjuk mindig teljes mélységében követni, ahhoz nekünk is alá kell szállnunk oda, a lélek titkos rejtekeibe, ahonnan ezek az elmondhatatlan érzések születnek. Pont azok, amiket már nem lehet szavakban kifejezni... csak zenében.

A művek maradéktalan megértésén túl ott van a teljesítmény mögött a végtelenül türelmes, pontos munka. A gyémántot is addig csiszolják amíg tündöklő fényben nem ragyog. Így szikráztak a műsor egyes darabjai, mint a legértékesebb drágakövek, mindegyik másképpen, de szinte egyforma tökéletességgel.

Ezt a kivételes csapatot sokkal jobban meg kellene becsülnünk, körbe hordoznunk a nagyvilágban, hadd legyen igazi közkinccsé a művészetük. Mert megérdemelnék! Igaz, hogy nem profik, csak olyan félprofi műkedvelők, akiknél a művek kedvelése az újrafelfedezés frissességével hat, amit nem minden kicsit túl rutinos profi együttes mondhat a magáénak. A karvezető pedig nem csak igazi zenész, hanem a tehetsége, munkabírása és zenei ízlése, ami a remek darabválasztásban tükröződik messze meghaladja az átlagot… (lásd pl. Gesualdo O vos omnes…)

Megtisztelő, hogy ott lehettünk a közönségben egy ritka csoda tanúiként... Az ilyen hangzás kötelez, most már mindig így kellene megszólalniuk. Ehhez kívánunk erőt, türelmet, kitartást a karvezetőnek és kórusnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!