Az okafogyott tanácsadó

2022. július 30. – 09:52

frissítve

Az okafogyott tanácsadó
Hegedüs Zsuzsa – Fotó: Mónus Márton / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Most már tudjuk, minek tartotta Orbán Hegedüs Zsuzsát: első osztályú udvari bolondnak. Az már inkább sajnos vérfagyasztó, hogy a szegénységben élők millióinak, köztük éhező gyerekek százezreinek ügyét egy dilettáns bohóc képviselte a kormányban 12 évig.

Orbán Viktor idei tusványosi beszédét szerencsére nem nekem kell először az újabb keletű magyarországi nácizmus alapvetésének nyilvánítanom. Hazám miniszterelnöke szerint családommal pontosan azokat a kevert fajúakat képviseljük, akik a nemzethalált jelentik, akiket a közeljövőben már be sem szabad engedni az országba. Úgyhogy higgye el nekem az Olvasó, találva érzem magam, és nem, a miniszterelnök bécsi magyarázata sem nyugtatott meg, sőt. De ezt már megírták sokan okosan, itt a Transtelexen is.


Itt most Hegedüs Zsuzsáról akarok szólni néhány keresetlen szót, pontosabban arról, amit képvisel. A szociológus Hegedüs 12 éve Orbán főtanácsadója, elvileg a társadalmi felzárkóztatásért felel a kormányban. 20 éves barátság köti őket össze, tegezik egymást, látszik, hogy bensőséges a viszonyuk. Hegedüs az elmúlt 3 napban azzal került a magyarországi sajtó és sok nemzetközi hírportál érdeklődésének középpontjába, hogy a miniszterelnök tusványosi beszéde miatt nyílt levélben mondott fel. A beszéd fajvédelmi mondatait egyenesen a náci propagandaminiszterhez, Goebbelshez méltónak nevezte. Kijelentette, hogy robbantani akart, és elmondta, már évek óta konfliktus van közte és a miniszterelnök között annak EU-ellenes fordulata, oroszbarátsága miatt, és hogy már a homofób törvénynél gondolkodott a lemondáson. Súlyos mondatok, amiket azzal magyarázott, hogy ő holokauszt túlélők gyereke, és fájdalmasan felidézte, hogy ő is szeretett volna gyerekként nagy családot, unokatestvéreket, és nem értette, neki miért nincsenek rokonai. Majd Orbán csütörtöki, bécsi magyarázkodása után, ahol a miniszterelnök kijelentette, hogy fajvédelmi tételeit ő nem biológiailag, hanem kulturálisan értette, Hegedüs meggondolta magát és újabb nyílt levélben közölte Orbánnal, hogy ezek után lemondása okafogyott és újra büszke rá.

Bevallom, én eredetileg azt hittem, hogy Orbán azért nevezte ki Hegedüst főtanácsadónak, mert így kívánta megüzenni, hogy nem sok jót gondol szociálpolitikáról, szegénységről. De most már látjuk, hogy azért tartotta maga mellett, mert Hegedüs egy igazi udvari bolond.

Főtanácsadóságát több botrány is övezte az elmúlt 12 évben, igaz, néhány éve már nemigen jelenik meg a nyilvánosságban (talán pont ezért). A teljesség igénye nélkül: például 2015-ben kijelentette, hogy Magyarországon nincs éhező gyerek, mert ha kell lopnak a szülők, hogy legalább zsíroskenyérre jusson; ott volt az emlékezetes malac- csibe, és kacsaosztó akciója, amelynek költségvetésével sosem számolt el, sikerességét nem követte, majd az alapítvány titkárát 2019-ben jogerősen közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás miatt ítélték el (részletek itt és itt); vagy említhetném azt is, amikor kiderült, hogy a nagyvonalú „repikeretéből” drága borokra, pezsgőre, kozmetikumokra költött.

Magyarországon ezalatt a 12 év alatt felszámolták a szociális jogokat. Ismét a teljesség igénye nélkül: a munkanélküli járulék legfeljebb 3 hónapig jár, és összege nem pótolja a kiesett bért; a 2017 októberében a rokkantsági juttatásokra való jogosultság feltételeinek megváltoztatása azzal járt, hogy legalább 100 ezer ember elveszítette jogosultságát, köztük 20 ezren mindenféle támogatás nélkül maradtak; a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum bőven a szegénységi küszöb alatt van (a 40 százalékát sem éri el!), ami azért is fontos, mert a még megmaradt kevés szociális juttatás ehhez az összegéhez van kötve; a kormány szociálpolitikájának eredményeképp a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozók jövedelme az elmúlt 12 évben csökkent. A közmunka program valóban magasabb jövedelmet biztosít, mint a kivéreztetett szociális támogatási rendszer, de az még így sem éri el a létminimumot. Ahogy erre szakértők a program csúcsra járatásának idején, olyan 7-8 éve felhívták a figyelmet, a közmunka nem vezet valós munkaviszonyhoz, nem javítja a résztvevők készségeit, nem képzi őket. Ráadásul a közmunkaprogramban résztvevők száma az elmúlt évtized közepe óta csökken. Idén már februárban jelentősen csökkentették a közmunkára fordított költségvetési keretet (180-ról 140 milliárdra), és mint kiderült, ez csak kezdet volt, a júliusban bejelentett megszorításokkal a közmunkások számát is a minimálisra vágják vissza. Magyarország 2022-ben egy elszegényedett, minimális tartalékokkal sem rendelkező társadalom: a fogyasztási adatok alapján Magyarország az Európai Unió második legszegényebb országa.

Szóval, én azt hittem, hogy Hegedüs egyfajta fricska volt Orbán részéről, ezzel üzente meg, mire számíthatunk tőle szociálpolitikai vonatkozásban. A baloldali körökből érkező Hegedüs legfennebb egy érdekes figura volt a gyűjteményében, szipkás cigijével, extravagáns sáljaival, és a szolgálati Audival szállított gyönyörű vadászkutyáival. Vagy csak egy barátot akart anyagilag kisegíteni. De be kell látnom, tévedtem. Orbán azért alkalmazta Hegedüst, mert mint arról a héten az egész világ meggyőződhetett, csak a legnagyobb nevettetőkhöz hasonlítható bohóc, aki attól igazán vicces, hogy közben végig halálosan komolyan veszi magát. Saját bevallása szerint is rendszeresen leüvölti (neki csak) Viktor fejét.

Képzeljük el, hány térdcsapkodós, könnyezős pillanatot okozhatott a miniszterelnöknek és közeli munkatársainak az elmúlt 12 évben. Most ott tartunk, hogy békülős levél ide, békülős levél oda, már elkezdték kipakolni a cuccait az irodájából. Most okafogyottá vált a tanácsadó? Ki tudja, mi lesz 24 óra múlva? Talán most túl sok volt a tréfából?! Tiszta dili! Az ellenben a nagy röhögés közben vérfagyasztó, hogy 2010 óta egy ilyen ember képviseli legelesettebb honfitársaink ügyét a kormányban.

A szerző politológus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!