Időspirál

2022. március 30. – 14:34

Időspirál
Jelenet a Tartuffe avagy az imposztor c. előadásból – Fotó: Grand Adriana/Csíki Játékszín

Másolás

Vágólapra másolva

A csíki vallási vezetők nem voltak nagyvonalúak, holott az sosem jó, ha a művészetnek magyarázkodnia kell.

„Lehet, hogy a Tartuffe csakugyan csupán az álszenteskedés ellen irányul; de La Bruyére-nek nagyon igaza van: ’Ha a képmutatót bántjuk, az a veszély fenyeget, hogy a maszk mögött az arcot is megsértjük’.” Szerb Antalnak ez a megjegyzése jutott eszembe, amikor elolvastam a Transtelex tudósítását.

A Tartuffe azonban mégiscsak egy darab, három óra – egy plakát, az viszont egy látvány, s ebben a mai, ikonfokozott világban bizonyára ez az igazán sértő az egyház számára. Tömören, élesen, sprőden mond el valamit.

Az igazságot? A hazugságot? Azt hiszem, közerkölcsünk és köztekintetünk abban téved a legnagyobbat, hogy ezeknek a fogalmaknak az egyszerű értelmét használja akkor is, amikor művészetről van szó. „…a közvetlen őszinteséget csak ritkán engedtem meg magamnak, mert az a másik őszinteség, a közvetett, a művészi, mely – hiába burkolt és álarcos – mégis az igazabb őszinteség, többnyire teljesen kielégített” – írja egy nagy magyar író, Kosztolányi Dezső.

Erre a másik – igazabb-e vagy sem, most nem ez a lényeg, de – őszinteségre kell gondolnunk, ha a művészet kerül szóba. Éppen ezért nem kell „lefordítani” a képet, és felháborodni, hogy mit „ábrázol”, mert amit ábrázol, az jóval összetettebb, semhogy egyetlen indulatba beleférjen. Szép nő Mona Lisa? Isten tudja, illetve mindenki eldöntheti. De Leonardo képe szép. Valami ilyesmiről beszélek: a szubjektivitás furcsa dinamikájáról.

Meg arról is, hogy milyen csodálatos püspök volt Makkai Sándor. Elolvasta azt a magyar költőt, akit Petőfi ellenképéül kiáltottak ki, intellektuális tisztessége minden alázatával kijegyzetelte a műveit és végül megvédte a vádak ellen. Holott egyházi ember volt, a hatalom képviselője tehát; de bizonyára úgy érezte, a megértésé is. Előbb törekedni a megértésre, aztán megsértődni, gondolhatta; előbb olvasni, aztán haragudni. A maga részéről felmentette Ady Endrét.

A csíki vallási vezetők nem voltak ilyen nagyvonalúak, holott az sosem jó, ha a művészetnek magyarázkodnia kell, mentegetnie az ötleteit. A művészet tekintélyellenes a puszta tény révén, hogy keres valamit, amiről fogalma sincs, hol és hogyan találja meg. Hátratett kézzel nem lehet művésznek lenni.

Persze megértem, hogy 1989-ig a romániai magyar művészet jó része csupa Istennek tetsző dolgot mondott. Akkor azonban a diktatúra satuja szorította a közösséget, és mindenki egyetértett mindenkivel, egyszerűen azért, mert az illető magyar volt. Ezek az idők megszűntek, most már évtizedek óta. Nem lenne jó visszakerülni beléjük.

Ami történt, az viszont város-színház-igazgató dinamikájáról árul el sokat. Tompa Gábornak vagy Bocsárdi Lászlónak nem kellett visszakoznia, amikor Kolozsváron, illetve Sepsiszentgyörgyön, nem is egyszer, felkeltek ellenük: összeállt az a kritikus tömeg, az a rajongói réteg, amely igényelte mindazt, aminek ők voltak a szimbólumai. És persze az idők is egészen mások, mint azok, amelyekben az újítók bocsánatkérés nélkül talpon maradhattak.

Hátha még visszajönnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!