Elindult a Transtelex!

Legfontosabb

2022. március 29. – 11:39

Elindult a Transtelex!

Másolás

Vágólapra másolva

Arra törekszünk, hogy a Transtelex a bátor kísérletezés számára is teret nyújtson, és rövid idő alatt meghatározó sajtóműhellyé váljon.

„Micsoda időkben indítotok újságot!” – kaptam az üzenetet pár nappal az orosz-ukrán háború kitörése után. A szomszédos országban nemcsak egy de facto háború, hanem egy kommunikációs háború is zajlik. A propagandagépezet tényeket hazudik el, és arra törekszik, hogy a sajtónál is hangosabban fújja a magáét. Az álhírek sok esetben akadálytalanul terjednek, az elit nagy része hallgat, miközben mindenki másnak van véleménye. Egyre nehezebben találjuk meg a fogodzókat, a nyilvános beszéd informális szabályai az utóbbi években fokozatosan, észrevétlenül átíródtak. A félre- és alulinformált emberek gyenge pontjait kiaknázva a számító hatalom gyűlöletkampánnyal ugraszt egymás ellen akár családtagokat is.

A hazai sajtónak a politikum vagy a gazdasági szféra általi foglyul ejtése napi realitás, amelyet közvetlenül vagy közvetve minden újságíró vagy szerkesztőség megtapasztalt már – ez alól az erdélyi magyar sajtó sem kivétel. Valóban furcsa idők ezek egy lap indításához. De mi mégis belevágunk, mert a Transindex megszűnése óta úgy érezzük, hogy hang nélkül maradtunk, noha felszólalni lételemünk: nem nézhetjük karba tett kézzel a körülöttünk zajló kommunikációs káoszt, a nyilvánosság leépülését.

Ma viszont optimistán jelentjük ki: egy új korszak kezdődik számunkra, hiszen útjára indítottuk a Transtelexet! Tudjuk, sokan vártátok már az indulásunkat, rengetegen érdeklődtetek, szurkoltatok nekünk, bátorítottatok, és voltak akik kíváncsian, de némi tartózkodással viszonyultatok a kezdeményezésünkhöz. A várakozást fokozta, hogy sokaknak hiányzik a Transindex, új lapunktól a megszűnt portálunk folytatását remélitek.

Mielőtt arról beszélnék, milyen lesz a Transtelex, köszönetet szeretnék mondani a Telex csapatának, hiszen az ő segítségük nélkül nem tudtuk volna újrakezdeni. Történeteink sok szempontból hasonlítanak: ők másfél éve az Index kiadóját hagyták ott ugyanabból az okból, amit transindexesekként mi is megtapasztaltunk: nem látták biztosítottnak független működésüket. A csapatok korábban is dolgoztak már együtt, értékrendünk hasonló, úgy éreztük, összetartozunk, így némiképpen logikusnak tekinthető lépés, hogy a Telex befogadta az egykori Transindex csapatát.

Mivel az új szerkesztőségben kizárólag egykori transindexesek dolgoznak, a Transtelex nem is lehet más, mint a Transindex szellemi utódja. S noha sokat köszönhetünk budapesti barátainknak, a Telex csapatának, új lapunk mindenekelőtt egy erdélyi újság lesz. Nem csak identitásunk és perspektívánk erdélyi, hanem elsődleges célközönségünk is. Használni fogjuk a Telex által fejlesztett rendszereket, eszközöket, dizájnelemeket, de szuverén szerkesztőségként működünk majd.

Nem titkoljuk, van bennünk némi hurráoptimizmus, mi is alig hisszük, hogy eljött ez a nap. Ugyanaz a lendület hajt minket, mint amikor még transindexesek voltunk, új lapunkat a régi elveink szerint szerkesztjük. Ez szükségszerű, hiszen nekünk, volt transinexeseknek, újdonsült transtelexeseknek a világnézetünk nem változott, tartalmasak maradunk, és következetesen ragaszkodunk azokhoz az értékekhez, amelyek eddig is meghatározták a munkánkat. Továbbra is fontos számunkra az olvasóink naprakész, hiteles tájékoztatása, az olyan értékek, mint a méltányosság, véleménypluralizmus, ezért teret nyújtunk mindazoknak, akik releváns és pertinens szempontokat fogalmaznak meg különféle, a közvéleményt foglalkoztató témákban. Emellett arra törekszünk, hogy hangot adjunk azoknak is, akikről a társadalom megfeledkezik, készakarva elhallgattatna vagy perifériára szorítana. Figyelünk a zöld témákra, a fenntarthatóságra, mert tudjuk, hogy a bolygónk jövője rajtunk, mindannyiunkon múlik. Az új kezdeményezésünk viszont az újdonság ígéretét is magába hordozza: arra törekszünk, hogy a Transtelex a bátor kísérletezés számára teret nyújtson, és rövid idő alatt meghatározó sajtóműhellyé váljon.

A világ változik, és benne a mi helyünk és szerepünk is átértékelődik. Most egy helykeresés is kezdődik számunkra, tőletek pedig azt kérjük, hogy olvassatok, kövessetek, legyetek mellettünk és támogassátok lapunkat!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!