Elindult a Transtelex!

Legfontosabb

2022. március 29. – 11:39

Elindult a Transtelex!

Másolás

Vágólapra másolva

Arra törekszünk, hogy a Transtelex a bátor kísérletezés számára is teret nyújtson, és rövid idő alatt meghatározó sajtóműhellyé váljon.

„Micsoda időkben indítotok újságot!” – kaptam az üzenetet pár nappal az orosz-ukrán háború kitörése után. A szomszédos országban nemcsak egy de facto háború, hanem egy kommunikációs háború is zajlik. A propagandagépezet tényeket hazudik el, és arra törekszik, hogy a sajtónál is hangosabban fújja a magáét. Az álhírek sok esetben akadálytalanul terjednek, az elit nagy része hallgat, miközben mindenki másnak van véleménye. Egyre nehezebben találjuk meg a fogodzókat, a nyilvános beszéd informális szabályai az utóbbi években fokozatosan, észrevétlenül átíródtak. A félre- és alulinformált emberek gyenge pontjait kiaknázva a számító hatalom gyűlöletkampánnyal ugraszt egymás ellen akár családtagokat is.

A hazai sajtónak a politikum vagy a gazdasági szféra általi foglyul ejtése napi realitás, amelyet közvetlenül vagy közvetve minden újságíró vagy szerkesztőség megtapasztalt már – ez alól az erdélyi magyar sajtó sem kivétel. Valóban furcsa idők ezek egy lap indításához. De mi mégis belevágunk, mert a Transindex megszűnése óta úgy érezzük, hogy hang nélkül maradtunk, noha felszólalni lételemünk: nem nézhetjük karba tett kézzel a körülöttünk zajló kommunikációs káoszt, a nyilvánosság leépülését.

Ma viszont optimistán jelentjük ki: egy új korszak kezdődik számunkra, hiszen útjára indítottuk a Transtelexet! Tudjuk, sokan vártátok már az indulásunkat, rengetegen érdeklődtetek, szurkoltatok nekünk, bátorítottatok, és voltak akik kíváncsian, de némi tartózkodással viszonyultatok a kezdeményezésünkhöz. A várakozást fokozta, hogy sokaknak hiányzik a Transindex, új lapunktól a megszűnt portálunk folytatását remélitek.

Mielőtt arról beszélnék, milyen lesz a Transtelex, köszönetet szeretnék mondani a Telex csapatának, hiszen az ő segítségük nélkül nem tudtuk volna újrakezdeni. Történeteink sok szempontból hasonlítanak: ők másfél éve az Index kiadóját hagyták ott ugyanabból az okból, amit transindexesekként mi is megtapasztaltunk: nem látták biztosítottnak független működésüket. A csapatok korábban is dolgoztak már együtt, értékrendünk hasonló, úgy éreztük, összetartozunk, így némiképpen logikusnak tekinthető lépés, hogy a Telex befogadta az egykori Transindex csapatát.

Mivel az új szerkesztőségben kizárólag egykori transindexesek dolgoznak, a Transtelex nem is lehet más, mint a Transindex szellemi utódja. S noha sokat köszönhetünk budapesti barátainknak, a Telex csapatának, új lapunk mindenekelőtt egy erdélyi újság lesz. Nem csak identitásunk és perspektívánk erdélyi, hanem elsődleges célközönségünk is. Használni fogjuk a Telex által fejlesztett rendszereket, eszközöket, dizájnelemeket, de szuverén szerkesztőségként működünk majd.

Nem titkoljuk, van bennünk némi hurráoptimizmus, mi is alig hisszük, hogy eljött ez a nap. Ugyanaz a lendület hajt minket, mint amikor még transindexesek voltunk, új lapunkat a régi elveink szerint szerkesztjük. Ez szükségszerű, hiszen nekünk, volt transinexeseknek, újdonsült transtelexeseknek a világnézetünk nem változott, tartalmasak maradunk, és következetesen ragaszkodunk azokhoz az értékekhez, amelyek eddig is meghatározták a munkánkat. Továbbra is fontos számunkra az olvasóink naprakész, hiteles tájékoztatása, az olyan értékek, mint a méltányosság, véleménypluralizmus, ezért teret nyújtunk mindazoknak, akik releváns és pertinens szempontokat fogalmaznak meg különféle, a közvéleményt foglalkoztató témákban. Emellett arra törekszünk, hogy hangot adjunk azoknak is, akikről a társadalom megfeledkezik, készakarva elhallgattatna vagy perifériára szorítana. Figyelünk a zöld témákra, a fenntarthatóságra, mert tudjuk, hogy a bolygónk jövője rajtunk, mindannyiunkon múlik. Az új kezdeményezésünk viszont az újdonság ígéretét is magába hordozza: arra törekszünk, hogy a Transtelex a bátor kísérletezés számára teret nyújtson, és rövid idő alatt meghatározó sajtóműhellyé váljon.

A világ változik, és benne a mi helyünk és szerepünk is átértékelődik. Most egy helykeresés is kezdődik számunkra, tőletek pedig azt kérjük, hogy olvassatok, kövessetek, legyetek mellettünk és támogassátok lapunkat!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!