Újabb mandátumot szerzett a Fidesz a levélszavazatokkal

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este frissült a Nemzeti Választási Iroda honlapján, hogy a Fidesznek eggyel több, 136 mandátuma van, míg az ellenzéki összefogásnak eggyel kevesebb, 55 mandátum jut.

Ennek az oka, hogy folyamatosan számolják a levélszavazatokat, vagyis a határon túlról érkező voksokat. Az eddig feldolgozott levélszavazatok között – ahogy várható volt – hatalmas a fideszes fölény.

  • Fidesz–KDNP – 151 279 szavazat – 93,64%
  • DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd – 7006 szavazat – 4,34%
  • Mi Hazánk – 1705 szavazat – 1,06%
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 1008 szavazat – 0,62%

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ezeket folyamatosan felbontják, és ellenőrzik a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.

A lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (főként a határon túliak) levélben csak az országos listákra voksolhattak, nekik nem volt egyéni képviselői szavazatuk. Ezeket a voksokat hozzáadják a magyarországi országos listás voksokhoz, és ez alapján osztják ki a listás mandátumokat. Vagyis az arányok még a 100%-os feldolgozottságig változhatnak.

A mostani változás azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP listájáról bejut Pesti Imre, míg az ellenzéki listáról a momentumos Bedő Dávid nem jut be.

Ez az eredmény még nem végleges, a levélszavazatokat még számolják, és az átjelentkezők és külképviseleteken szavazók voksait szombaton keverik hozzá az eddig fel nem bontott urnák voksaihoz a 106 választókerületben. Ez alapján még változhatnak az egyéni választókerületi eredmények (például Budapest 13. választókerületében nyerhet az ellenzéki Vajda Zoltán), de ez újra átrendezi a töredékszavazatok számítását is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!