44 ezerrel kevesebben vettek részt a népszavazáson, mint a választáson

2022. április 3. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 15 órai részvételi adatok szerint az országgyűlési választáson addig 4 058 746 fő jelent meg, míg az országos népszavazáson 4 014 347 fő. A különbség 44 399. A részvételi arányban ez úgy néz ki: 52,75 és 52,18 százalék.

Többeket aggaszt, hogy azt tapasztalták: a szavazatszámláló bizottság tagja nem automatikusan nyújtotta át mindhárom lapot, hanem külön megkérdezte, kérik-e a népszavazás szavazólapját is. A Társaság a Szabadságjogokért forródrótját és emailes jogsegélyét is sokan keresték meg ezzel. A TASZ válasza szerint az önkéntes részvétel elve alapján mindenki eldöntheti, hogy melyiken vesz részt, a népszavazáson, a választáson, vagy mindkettőn, ezt segítheti a szavazatszámláló bizottság azzal, hogy megkérdezi az embertől, kéri-e valamennyi szavazólapot, nem helyezhet senkire nyomást ezügyben, „de ez a kérdés önmagában nem jogsértő”.

Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

A névjegyzékben szereplők számában is van már egyébként némi különbség, de az egészen minimális. A parlamenti választás esetében a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 7 693 857, a népszavazásnál ennél egész pontosan 162-vel kevesebben, 7 693 695-en szerepelnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!