Két amerikai középiskolás állítja: sikerült úgy bizonyítaniuk a Pitagorasz-tételt, ahogy eddig senkinek

2023. március 27. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Két amerikai középiskolás, Calcea Johnson és Ne'Kiya Jackson azt állítja, hogy megtalálta az évezredek óta a trigonometria alapját képező Pitagorasz-tétel újszerű bizonyítását – írja a Yahoo News az Insider nyomán. Az Amerikai Matematikai Társaság szerint a tinédzsereknek be kell nyújtaniuk eredményeiket egy folyóirathoz.

Frissítés: Az angol szöveg alapján eredetileg azt írtuk, hogy az a²+b²=c² tétel – ahol a és b egy derékszögű háromszög két befogója, c pedig az átfogó – eddig nem volt bebizonyítva. Az eredeti angol hírben úgy fogalmaztak (maga a New Orleans-i polgármester is erről tweetelt), hogy a diákok egy több ezer éves matematikai rejtélyt oldottak meg, illetve – ahogy a cikkünk első verziójában tévesen mi is írtuk – olyan megfogalmazás is volt, miszerint a középiskolások több ezer év után végre bebizonyították a Pitagorasz-tételt.

Valójában a tételnek eddig is nagyon sok bizonyítása volt, de a diákok azt állítják, most találtak olyan trigonometriai bizonyítást, amely nem „körkörös” érvelésen alapul. Johnson és Jackson azt mondják: Pitagorasz tételét most teljesen újszerű módon, a szinusztétel segítségével tudták bizonyítani.

A két diák bizonyítása eddig nem ment át a szigorú tudományos szakértői véleményezési eljáráson, és a terület más szakértői sem erősítették meg. Catherine Roberts, az Amerikai Matematikai Társaság ügyvezető igazgatója arra biztatta őket, hogy nyújtsák be eredményeiket egy olyan folyóirathoz, ahol azt értékelni tudják. Azt is mondta, hogy a társaság „ünnepli ezeket a pályakezdő matematikusokat, amiért megosztják munkájukat”.

A diákok azt mondták, hogy már azt is izgalmasnak tartják, hogy részesei lehetnek a folyamatnak. „Egyszerűen semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy képes vagy olyasmit csinálni, amiről az emberek nem gondolják, hogy a fiatalok képesek rá” – mondta Johnson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!