54 000 éves, egy francia sziklabarlangban talált leletek miatt újraszámolhatjuk az emberiség történelmét

2023. február 22. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dél-franciaországi sziklabarlangban olyan leleteket fedeztek fel, amelyek arra utalnak, hogy a Homo sapiens 40 000 évvel korábban lőtt kőből készült lövedékekkel Európában, mint azt korábban gondolták – írja a Gizmodo egy, a Science.org-on megjelent tanulmány alapján.

A Laure Metz, az Aix-Marseille Egyetem és a Connecticuti Egyetem régésze vezette kutatócsoport a Rhône folyó völgyének közelében található Grotte Mandrin nevű helyen 852 leletet találtak, köztük vágott kőhegyeket, pengéket és pattintott köveket, amik a kutatók szerint arra utalnak, hogy az ott élő ősi emberek lövőfegyvereket használtak. A kutatócsoport tanulmánya arra a tavaly megjelent tanulmányra épül, amely 54 ezer éves fogak alapján állapította meg ezen a helyen az ősember jelenlétét.

Forrás: Science.org
Forrás: Science.org

„Először mi szolgáltattuk a legkorábbi bizonyítékot az első Homo sapiens Európába érkezésére, ami 10-12 évezreddel korábban történt, mint ahogyan azt korábban ismertük” – fogalmazott Laure Metz a Gizmodónak küldött emailben. „A kőelemek funkcionális elemzései alapján azt látjuk, hogy ezek az első modern emberek tökéletesen elsajátították az íjászatot, ami mintegy 40 000 évvel tolja ki e figyelemre méltó technológiák eurázsiai eredetét” – tette hozzá.

A sziklabarlangban különböző formájú és méretű, élesen megmunkált köveket találtak. A hegyek mérete és a vágásuk módja segített a kutatóknak következtetni a lehetséges felhasználási módjukra. A nagyobb hegyeket például lándzsák végére erősíthették, míg a kisebb hegyek a csapat elemzése szerint az íj- és nyílvessző-technológiáknak feleltek meg.

Íjra utaló nyomokat nem találtak a lelőhelyen, de ennek minden bizonnyal megvan a maga oka: „Az íjkészítési technológiák alapvetően romlandó anyagok használatán alapulnak; fa, rostok, bőr, gyanta és inak, amelyek ritkán maradtak fenn az európai paleolitikus lelőhelyeken, és megnehezítik e technológiák régészeti felismerését” – fogalmazott Metz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!