Összefüggést mutattak ki a hajkiegyenesítő kezelések és a méhdaganatok kialakulásának kockázata között

2022. október 18. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

A méhdaganat kockázata több mint két és félszer magasabb azoknál a nőknél, akik rendszeresen használnak hajkiegyenesítő termékeket – állapította meg egy nagy tanulmányban az amerikai Környezet-egészségügyi Biztonsági Intézet (NIEHS).

A Guardian beszámolója szerint a kutatók 33 947, különböző etnikumú 35 és 74 év közötti nőt követtek nyomon átlagosan közel 11 éven keresztül. Ez idő alatt 378 nőnél alakult ki méhdaganat.

A kutatók figyelembe vették és kiszűrték a résztvevők egyéb kockázati tényezőit is. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a tartós kémiai hajegyenesítő kezelések úgynevezett endokrinromboló vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyet már korábban összefüggésbe hoztak a mell- és petefészekrák magasabb kockázatával.

A vizsgálatban ezért megfigyelték azok adatait, akik az előző évben több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő termékeket. Alexandra White, a tanulmányt vezető US National munkatársa azt írja: becsléseik szerint hajkiegyenesítő kezelésen soha át nem esett nők 1,64 százalékánál alakult ki méhrák 70 éves korukra, de a gyakori használóknál ez a kockázat 4,05 százalék.

Hangsúly van a gyakori használaton van, mert a kevésbé gyakori alkalmazásnál a méhrák kockázatának növekedése statisztikailag nem volt szignifikáns, vagyis csak a véletlennek köszönhető.

A káros hatást tekintve nincs különbség a különböző etnikumú nők között. Mivel azonban a fekete nők gyakrabban használnak hajkiegyenesítő vagy lazító termékeket, és hajlamosak korábban elkezdeni használni ezeket, ezek az eredmények relevánsabbak lehetnek számukra – mondta Che-Jung Chang, a NIEHS munkatársa.

Ezek az eredmények az első epidemiológiai bizonyítékok a kiegyenesítő termékek használata és a méhdaganat közötti összefüggésre – írták White és munkatársai a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy azonosítsák azokat a vegyi anyagokat, amelyek ezt a megfigyelt összefüggést irányítják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!