Azonosították Szent László király földi maradványait

2022. augusztus 9. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem kutatói – írja az MTI.

A székesfehérvári osszáriumban több mint kilencszáz ember csontmaradványa található összekeveredve. Az SZTE-n vizsgált négyszáz emberi maradványból DNS-mintát vettek. A kutatók célja, hogy a mintákat a korábban meghatározott profilokkal összevetve több magyar uralkodót is azonosítsanak. A csontokat szénizotópos kormeghatározásnak is alávetették, így kiderült, hogy a székesfehérvári sírhelyet a 9.-től a 16. századig használták temetkezésre.

A szegedi tudósok vizsgálatának biztos kiindulópontja a korábban megtalált III. Béla király DNS-mintája volt. Ennek segítségével sikerült feltérképezni az Árpád-házi rokonokat. Szent László mellett Antiókhiai Anna, III. Béla magyar király első felesége, valamint Halicsi Endre, II. András magyar király harmadszülött fia maradványait azonosították. (Szent László most beazonosított maradványai egyébként nem az osszáriumból, hanem a Győri Egyházmegye által őrzött Szent László-hermából származnak.)

A kutatók Corvin Jánostól, Hunyadi Mátyás fiától, és unokájától, Kristóftól is rendelkeznek DNS-mintával, és szerintük már csak néhány lépésre vannak attól, hogy Mátyás király földi maradványait is azonosíthassák. Ez a hírhedt Kásler-féle „Mátyás király összerakása” projekt, amit annak idején a koronavírus-járvány legnehezebb időszakában jelentett be az akkori miniszter, nagy felháborodást, és komoly szakmai kritikákat kiváltva.

A székesfehérvári csontmaradványok vizsgálatának célja egyrészt, hogy méltó sírhelyet kaphassanak egykori uralkodóink, másrészt, hogy az összegyűlt információk feldolgozása alapján jobban megismerjék a magyar uralkodókat. A kutatást Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet Genetikai Tanszékének munkatársa vezeti. A kutatók minden koponyát beszkennelnek, és ennek alapján arcrekonstrukciókat is készítenek az egykori királyokról.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!