Egész Európában belassulhat a Facebook és az Instagram, ha nem jut dűlőre egymással a Meta és a Deutsche Telekom

2024. szeptember 26. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy üzleti vita újabb állomásaként a Meta kedden megszüntette a direkt adatcsere-kapcsolatot Európa legnagyobb távközlési cégével, a Deutsche Telekommal. Ennek pedig komoly következménye lehet az átlagos európai internethasználónál is. Például belassul a Facebook, vagy nem tölt be az Instagram, használhatatlanná válik a WhatsApp. A Hwsw.hu cikke alapján összefoglaljuk, mi vezetett eddig.

A Meta szerdán adott ki egy közleményt, amelyben bejelentette, hogy megszüntette a direkt összeköttetést (direkt peering kapcsolat) saját hálózata és a Deutsche Telekom (DTAG) hálózata között. A Meta azzal vádolja a német céget, hogy túl sok pénzt kér a nagy internetes tartalomszolgáltatóktól azért, hogy azok tartalmaikat a hálózati forgalomelosztás szempontjából optimális úton, direkt peeringen keresztül juttassák el az internetszolgáltató ügyfeleihez. Mark Zuckerberg cége azt állítja, a DTAG ezzel sérti a netsemlegesség intézményét, ami szerint minden internetelőfizetőnek joga van ugyanabban a minőségben elérnie minden szolgáltatást és applikációt.

Az adatáramlás azért nem szűnt meg a két cég között, a Meta most egy tranzitszolgáltatón keresztül kapcsolódik a DTAG-éhoz, de ez lassabb kapcsolatot eredményezhet, és a tranzitszolgáltató esetleges hibája miatt az adatcsere meg is szűnhet.

A Meta jogelődje, a Facebook 14 évvel ezelőtt kötött szerződést a DTAG-vel, hogy az évente több millió euróért korlátlan sávszélességű direkt összeköttetést biztosítson a német multi saját hálózatával, azaz ügyfeleivel. A Meta tíz év után viszont díjcsökkentést akart, de a DTAG nem akart belemenni a 40 százalékos csökkentésbe, csak 16 százalékosra tett ajánlatot. 2021 márciusában a Meta felmondta a megállapodást, de a DTAG fenntartotta a kapcsolatot. A német cég abban bízott, hogy hamarosan úgyis megállapodnak, és a felhasználóik érdekeire is hivatkozott. A Meta rendre megkapta a számlákat a peeringért, de azokat nem fizette ki, mert úgy látta, semmi előnye nincs a szolgáltatásból. A DTAG ezután beperelte a Metát, és győzött is. A bíróság szerint a Meta ráutaló magatartást tett azzal, hogy tovább használta a direkt peering linket. Ezért nagyjából húszmillió eurót kellett volna fizetnie.

Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem témát kutató professzora szerint most az a két legfontosabb kérdés, hogy DTAG hagyja-e, hogy addig torlódjanak az adatok tranzitszolgáltató hálózatán a Meta irányából érkező adatok, hogy azt már a felhasználók is érzékeljék, illetve hogy a német szabályozó hatóság közbelépne-e a netsemlegesség megsértésére hivatkozva. Schweick úgy látja, a netezők alapjoga is sérülhet, ha nem férnek hozzá minden tartalomhoz korlátozások nélkül, azonos minőségben.

Az ügy akár Magyarországon is éreztetheti a hatását, mert a Magyar Telekom ügyfelei is, az anyacég hálózatán érik el a legtöbb nemzetközi szolgáltatást.

A DTAG egyik alelnöke, Wolfgang Kopf úgy látja, hogy vége van azoknak az időknek, amikor több ezer hálózat cserélt egyenlő arányban, kölcsönösen és ingyenesen adatot egymással. Ennek a legfőbb oka az, hogy a tartalomszolgáltatók adatforgalma a sokszorosára nőtt, ez pedig az infrastruktúra-tulajdonosokat is egyre több extra beruházásra kényszeríti, ez pedig egyre nehezebben gazdálkodják ki. A megoldást egy új iparági szabályozás jelenthetné, amely a tartalomszolgáltatókat hozzájárulás fizetésére kötelezné az üzemeltetésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!