Újra kitörésben Európa leghíresebb vulkánja, 100-200 méter magasba köpi az Etna a lávát

2024. július 3. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban, több mint fél éves kitörési szünet után, látványos vulkánkitöréssel éledt fel Európa leghíresebb vulkánja, az Etna. A folyamatos lávatűzijáték nagy gyorsasággal épített fel egy méretes vulkáni kúpot az Etna központi kráterterületén. A kitörések turistacsalogatóak, de a múlt eseményei arra is figyelmeztetnek, hogy ez bármikor átválthat egy erőteljesebb, úgynevezett paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe.

Ahogy vége lett az izlandi Sundhnúkur vulkánkitörés újabb epizódjának, máris átvette a stafétabotot az Etna és napok óta viszi a show-t. Sokáig kellett erre várni: utoljára tavaly december 1-én működött a szicíliai tűzhányó. Akkor egy rövid, de látványos paroxizmális lávaszökőkút és lávaöntő kitörést mutatott, most a központi kráterrendszer egy másik kürtője éledt fel. Több mint hat hónap után a Voragine kürtő nyílt meg és a látványos, Stromboli-típusú lávatűzijátékkal és lávafröccs-kitörésekkel egy hét alatt alatt több mint 25 méter magas vulkáni kúp alakult ki. A viszonylag hosszú szünet sem volt teljesen eseménytelen, tavasszal ismét látványos gázgyűrűk jelentek meg a Bocca Nuova belsejében 2023. nyarán kialakult, kerekded beszakadásos kráterek felett.

Június 14-én aztán viszonylag váratlanul, de azért nem minden előjel nélkül indult meg a lávafröcskölődés a Voragine kráter peremén. Ez a kráter utoljára 2019. szeptemberében, majd 2021. márciusában működött, az Etna vulkánkitörései ezt megelőzően és ez után is jórészt az új, délkeleti kráter vulkáni kúpján zajlottak. A pulzáló lávafröccs-kitörés egy hét múlva már erőteljesebb, szinte folyamatos Stromboli-típusú kitörésekkel folytatódott, és eközben a felszín alatti magmamozgást jelző földremegés jel kilengése is egyre nőtt. A nagy gyorsasággal gyarapodó vulkáni kúp néhány nap alatt túlnőtt a Voragine kráter peremén, a vulkántúrákra benevező turisták nagy örömére. A lávafoszlányok jelenleg 100-200 méter magasra repülnek a kürtő fölé és placcsannak le a friss vulkáni kúp oldalára. Június 28-án este aztán egy lávafolyam is kiindult a kitörés helyéről, ami a Bocca Nuova mély kráterébe csorgott, majd a lávafolyam mennyisége egyfajta lávazuhatagot alkotva két nap alatt még intenzívebbé vált.

A vulkáni működés egyelőre tehát inkább turistacsalogató és nem jelent veszélyt, de hozzá kell tenni, hogy ez a helyzet gyorsan változhat. A cataniai INGV Etna Obszervatórium vulkanológusai ezért folyamatosan figyelik a magmaáramlás jeleit, értékelik a jelzéseket, hogy ez vezethet-e egy erőteljesebb, robbanásos kitöréshez. A Voragine korábbi kitöréseit véve ez a mostani vulkáni működés hetekig, hónapokig is eltarthat a jelen formában. Azonban a korábbi vulkáni események azt is jelzik, hogy lehetséges forgatókönyv az is, hogy a mostani vulkanizmus egy nagyobb területet érintő, erőteljesebb robbanásos működésre vált, ahogy az 1998 júliusában, 1999 szeptemberében vagy 2015 decemberében történt, amikor 1-2 km magasra emelkedtek a lávaszökőkutak.

A szerző geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai tanszék, HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!