Nem ér semmit, ha napi szinten szedünk multivitaminokat

2024. június 27. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 400 ezer ember bevonásával végzett nagy kutatás azt mutatta ki, hogy nincs valódi egészségügyi előnye annak, ha naponta szedünk multivitamint, írja a Guardian.

A tanulmány arra jutott, hogy nemhogy nem segíti az élethossz növelését, de még növelheti is a korai halálozás kockázatát a napi szintű multivitaminozás. Az amerikai kutatók 400 ezer egészséges felnőttön elemezték a multivitamin hatását két évtizeden keresztül. Az eredmény szerint a kutatók nem támogatják a multivitamin napi szintű szedését. Hozzávetőlegesen: az Egyesült Államokban a felnőttek harmada szed naponta multivitamint, az Egyesült Királyságban a felnőttek csaknem fele használ multivitamint vagy étrend-kiegészítőt.

A kutatók arra jutottak, hogy az az étrend-kiegészítőkkel a baj, hogy fontos kiegészítők hiányozhatnak belőlük: míg például a béta-karotin természetes formájában csökkenti a rák kockázatát, addig a béta-karotin-kiegészítő növelheti azt. A kutatók a 20 éves adatokat áttekintve azt látták, hogy 4 százalékkal magasabb volt a halálozási kockázat a napi multivitamint szedők körében a követésük kezdeti éveiben. Ez persze nemcsak azt jelentheti a tudósok szerint, hogy növeli a multivitamin a kockázatot – arra is mutathat, hogy az emberek akkor kezdenek el multivitamint szedni, amikor súlyos betegek lesznek.

A vitaminok ettől függetlenül lehetnek hasznosak, anélkül is, hogy csökkentenék a korai halálozás kockázatát. Egy 2022-es tanulmány például kimutatta, hogy a multivitaminok lassíthatják az időskori kognitív leépülést. Az viszont biztos, hogy a multivitaminok valójában nem segítenek és túlértékeltek is – mondta Dr. Neal Barnard, a George Washington Egyetem orvostudományi adjunktusa. Szerinte „ahelyett, hogy multivitaminokat szednénk, egészséges ételeket kellene fogyasztanunk”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!