Olvad a hó Mount Everesten, egyre több holttest kerül elő

2024. június 27. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre vékonyabbá válik a hó és a jég a Mount Everesten, több száz hegymászó holtteste bukkan elő a klímaváltozás miatt a világ legmagasabb hegyén. Egy mentőcsapat indult útnak, hogy lehozzák a holttesteket: eddig öt fagyott holttestet, köztük egy csontvázat tudtak lehozni a Nepál hegyi takarítási kampányát végző dolgozók.

A mentők órákon át dolgoztak, hogy fejszével szétverjék a jeget. Aditya Karki, a nepáli hadsereg őrnagya és a csapat vezetője arról beszélt a Yahoo szerint, hogy a globális felmelegedés miatt egyre láthatóbbá válik a szemét és a holttestek is a hegyen. Sok holttest az úgynevezett halálzónában, a hegycsúcshoz közel van, ahol az oxigénszint veszélyesen alacsony. A fent lévő szemétből egyébként ebben az expedícióban eddig összesen 11 tonna szemetet sikerült lehozni a hegyről.

A nagyon magasan lévő holttestek kimentése általában ellentmondásos dolog a hegymászók körében. Több ezer dollárba kerül egy ilyen expedíció, egy-egy holttesthez pedig akár nyolc mentőre is szükség lehet. Karki szerint viszont egy ponton vissza kell hozni a testeket, mert „nem hagyhatjuk, hogy a hegyeink temetőkké váljanak”.

Az Everest meghódítására az 1920-as években indultak expedíciók, azóta több mint 300 ember vesztette életét rajta. Sokukat elrejtette a hó, vagy hasadékokban tűntek el. Karki szerint az olvadás következményeinek „van pszichológiai hatása is”. Szerinte az emberek az extázisból könnyen kizökkennek, ha a felfelé vezető úton hullákat látnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!