A világ legrégebbi borára bukkantak egy 2000 éves római kori sírban Spanyolországban

2024. június 19. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban megtalálták az eddigi legidősebb folyékony formában megmaradt bort a világon. A vöröses folyadék valaha fehér bor volt. Mintegy 2000 évig állt egy urnában a föld alatt, egészen 2019-ig, amikor a római kori sírkamrát feltárták, ide helyezték az edényt a temetési rítus során, írják a spanyol kutatók a Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A teljesen érintetlen római kori mauzóleumra egy család bukkant rá Carmonában, a saját telkükön, amikor felújítási munkákat végeztek, írja a Guardian. Ekkor lettek figyelmesek egy földalatti üregre, később kiderült, hogy egy 2000 éves mauzóleumot találtak.

A Spanyolország déli részén fekvő Carmona a Római Birodalom Baetica tartományához tartozott, az itt feltárt kora első századi sírkamrából más értékes leletek is származtak, a régészek ezek feldolgozásával voltak elfoglalva az elmúlt években. A hely valószínűleg családi sírkamra lehetett, mert hét darab halotti urnát találtak ott, illetve egy nyolcadik edényt is, amely körülbelül 5 liternyi vöröses folyadékot, és hamvasztásból származó maradványokat is tartalmazott. Ennek a tüzetes vizsgálatáról számolnak be a kutatók a most publikált tanulmányban.

A világ legidősebb folyékonyan fennmaradt bora (kép a tanulmány mellékleteiből)
A világ legidősebb folyékonyan fennmaradt bora (kép a tanulmány mellékleteiből)

Nem lepte meg a régészeket, hogy bor is volt a sírkamrában, hiszen az ital fontos szerepet játszott a temetkezési rítusokban is a rómaiaknál. Étellel, mézzel és vízzel együtt útravalóként gyakran helyeztek bort is a halottak mellé a túlvilágra történő átmenethez.

Ilyen hosszú idő alatt sok komponens elbomlik, ezért igencsak részletes elemzésre volt szükség, hogy megtalálják a még jelenlevő szerves anyagokat. Azt is be kellett bizonyítani, hogy egyáltalán borról van-e szó, mivel a folyadékban végbement változások szinte felismerhetetlenné tették azt, nem beszélve a benne levő egyéb maradványokról. A vöröses folyadékról azonban kiderült, hogy valójában fehér bor volt egykor.

Ruiz Arrebola, a kutatás egyik résztvevője szerint a borból akár inni is lehetne, a mikrobiológiai elemzésük szerint nem lenne mérgező. Bár kissé zavaros az eltemetett római polgár maradványai miatt. „Jobb lenne, ha előbb valaki más kóstolná meg”, mondta humorosan a tudós a Guardiannek.

A bor összetételének feltérképezése alapján a mai borok közül leginkább a sherry (spanyolul: jerez) hasonlítható hozzá, mivel hasonló az ásványianyag-összetétele, de más andalúziai borok is rendelkeznek ilyesmi jegyekkel. Rendkívül magas, a legtöbb borhoz képest két-háromszoros káliumtartalmat mutattak ki a folyadékban, ami igencsak szokatlan. A kutatók szerint ez a hamvasztási maradványoknak köszönhető, amelyek a borban áztak az évezredek alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!