Még a kutatókat is meglepte, hogy egy tigriscápa hangyászsünt hányt ki

2024. június 6. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

A tigriscápákról úgy tartjuk, hogy alapvetően vízi élőlényeket fogyaszt, de a falánkságuk időnként furcsa eredményekre vezethetnek. Egy ausztráliai kutatócsoport tagja például meglepetten vették tudomásul, hogy egy tigriscápa hangyászsünt öklendezett fel előttük, írta a Phys.org.

A James Cook Egyetem kutatói Ausztrália északkeleti partjainál monitoroztak és láttak el nyomkövetővel élőlényeket 2022 májusában, amikor az egyik kifogott háromméteres tigriscápa kihányt egy döglött hangyászsünt, ami a nevének megfelelően eléggé tüskés.

Nicolas Lubizt azt sejti, hogy a cápa akkor nyelte be a hangyászsünt, amikor az a part közeli sekély vizekben úszkált, vagy éppen az egyik szigetről a másikra akart átjutni. Ez egyébként nem szokatlan a hangyászsünöktől.

„Ellég le voltunk sokkolva attól, amit láttunk. Nem igazán tudtuk, mi folyt ott. Amikor kiköpte, akkor csak néztem, mi az, és azt kérdeztem. »Mi a fene ez«?”

Mivel a zsákmányállat még eléggé egyben volt, azt feltételezik, hogy nem sokkal korábban került a cápa szájába.

„A tigriscápák bámit megesznek, igazi dögevők. Láttam olyan videót, amelyikben minden ok nélkül egy követ is megettek” – mondta Lubitz.

A kifogott tigriscápa a falánkságát megúszta, nem okozott neki sérülést a hangyászsün. A cápára nyomkövetőt raktak és visszaengedték a vízbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!