Most már hivatalos, hogy mindenhol ott lesznek a hirdetések a Google keresési találatai között

2024. június 1. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Változóban van a Google kereső találati listája, most már bárhol feltűnhetnek a hirdetések a találatok között, ami megnehezíti a felhasználóknak, hogy elkülönítsék az organikus találatokat a reklámoktól – derül ki a Search Engine Journal cikkéből, amit a Hvg.hu szemlézett.

A változást sokan már észlelhették elszórva, ugyanis a cég már közel egy éve teszteli az új működést, fokozatosan szélesítve a kört. Egy friss dokumentáció alapján azonban mostantól hivatalosan is ez lesz az alapállapot.

A Google-kereső korábban úgy működött, hogy legfelülre kerültek a szponzorált találatok, lejjebb görgetve pedig ott voltak azok, amiket azért dobott ki a keresőmotor, mert a leginkább relevánsak. Ez változott úgy, hogy a reklámok és az organikus találatok keverednek. Az új rendszerben már olyan is előfordul, hogy közvetlenül kiemelt találatok alá keveri be a hirdetést a Google.

Érdekes lesz a változás hosszú távú hatása a felhasználói elégedettségre. A jelek ugyanis arra mutatnak, hogy az elmúlt években érezhetően romlani kezdett a Google használhatósága annak köszönhetően, hogy elszaporodtak a profin keresőoptimalizált, viszont a valósában nem olyan hasznos találatok. Az organikus találatok közé besorolt hirdetések tovább erősíthetik azt az érzést, hogy nem annyira releváns, fizetett tartalmakat próbálnak lenyomni a torkunkon, miközben a Z generációnál már ma is feljövőben van, hogy eleve nem hivatalos keresőkkel, hanem pl. TikTokon és YouTube-on kezdenek utána nézni valaminek. A Google egyébként keményen beszállt az MI-versenybe is, ami hamarosan szintén érezhető lehet majd a keresőnél.

A cég arculatának az sem tesz jót mostanában, hogy nemrég egy szivárgás miatt nyilvánosságra kerültek olyan adatok, amelyekből kiderül, hogy a Google egy rakás dologban mást kommunikált a keresőmotorja működéséről, mint ahogy az a valóságban van. Például hogy az eddigi állításokkal ellentétben a jelek szerint igenis használják a Chrome-ból szedett adatokat a keresési eredmények sorba állításához.

A Google anyavállalata, az Alphabet igencsak jól megy, 2024 első negyedévében 80,5 milliárd dollárra ugrott a bevételük, ami 15 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A cég legnagyobb tulajdonosai ma a világ legnagyobb már befektetési cégeinek alapjai (pl. a Vanguard Groupé 7,25 százalékkal és a BlackRocké 6,27 százalékkal), de az alapítók, Sergey Brin és Larry Page is birtokolnak 3-3 százalékot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!