20 hónapnyi fertőzés után meghalt a beteg, akinek a szervezetében 50 mutációja alakult ki a koronavírusnak

2024. április 21. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amszterdami kórházban meghalt az a 72 éves beteg, aki az orvostudomány által feljegyzett leghosszabb ideig volt folyamatosan Covid-fertőzött. A ritka immunhiányos rendellenességgel élő férfi 2022 februárjában kapta el a vírus omikron variánsát, a szervezete, és az orvosai azóta küzdöttek a vírus ellen. Végül 613 napnyi fertőzöttség után elveszítette a csatát.

A 20 hónapnyi fertőzéses állapot alatt a koronavírus ötven mutációt termelt ki a páciens szervezetében az orvosok szerint. Szerencsére ezek mást nem tudtak megfertőzni, de fontos tanulságot jelent arról, hogy a vírus mennyire agresszívan és gyorsan változik és alkalmazkodik. Amikor például a beteg a sotrovimab nevű, antitestekkel operáló szert kapta kezelésként, a vírus pár héten belül adaptálódott hozzá, és immunissá vált rá.

A tudósok szerint ez az eset is jól illusztrálja, hogy bár a világjárvány elmúlt, az új vírusvariánsok által okozott betegség a legtöbb esetben nem súlyosabb a szezonális influenzánál, a Covid nem tűnt el, és a vírusban mindig ott van a potenciál, hogy egy mutációval minden eddiginél veszélyesebb formában tér vissza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!