Elképesztő 4K-s videót rögzített egy műhold a napfogyatkozásról

2024. április 16. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Április 8-án teljes napfogyatkozást figyelhettek meg a Mexikóban és az Egyesült Államokban (pontosabban a két országon belül egy kb. 200 kilométeres sávon belül) élők. Idelenn a Földön nagyjából négy és fél percen át élvezhette a látványt az, aki fölött átsuhant a Hold árnyéka, de még ennél is fantasztikusabb látvány volt ugyanez az űrből, ahol ráadásul több mint három órán át lehetett megfigyelni a jelenséget. A NASA ki is adott egy rövid videót, amit a nemzetközi űrállomáson tartózkodó asztronauták készítettek:

Majd hamarosan jelentkezett egy hasonlóval Elon Musk, amit a Starlink műholdas internetszolgáltató cégének egyik szetelitje rögzített:

Végül jött a Sen nevű brit startup, ami a maga egyetlen műholdjával direkt a nagy felbontású, jó minőségű űrvideókra specializálódott. Nem is vitás, hogy az ő videójuk a legszebb mind közül, egészen 4K-ig fel lehet húzni a felbontását:

Európában 2026 nyarán lehet majd legközelebb teljes napfogyatkozást megtapasztalni, az Ibériai-félsziget északi részén, aztán a következőt 2027-ben, Spanyolország legdélebbi csücskében és Gibraltáron. Magyarországon csak 2081-ben esedékes a következő.

(Forbes)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!