Elképesztő 4K-s videót rögzített egy műhold a napfogyatkozásról

2024. április 16. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Április 8-án teljes napfogyatkozást figyelhettek meg a Mexikóban és az Egyesült Államokban (pontosabban a két országon belül egy kb. 200 kilométeres sávon belül) élők. Idelenn a Földön nagyjából négy és fél percen át élvezhette a látványt az, aki fölött átsuhant a Hold árnyéka, de még ennél is fantasztikusabb látvány volt ugyanez az űrből, ahol ráadásul több mint három órán át lehetett megfigyelni a jelenséget. A NASA ki is adott egy rövid videót, amit a nemzetközi űrállomáson tartózkodó asztronauták készítettek:

Majd hamarosan jelentkezett egy hasonlóval Elon Musk, amit a Starlink műholdas internetszolgáltató cégének egyik szetelitje rögzített:

Végül jött a Sen nevű brit startup, ami a maga egyetlen műholdjával direkt a nagy felbontású, jó minőségű űrvideókra specializálódott. Nem is vitás, hogy az ő videójuk a legszebb mind közül, egészen 4K-ig fel lehet húzni a felbontását:

Európában 2026 nyarán lehet majd legközelebb teljes napfogyatkozást megtapasztalni, az Ibériai-félsziget északi részén, aztán a következőt 2027-ben, Spanyolország legdélebbi csücskében és Gibraltáron. Magyarországon csak 2081-ben esedékes a következő.

(Forbes)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!