217 Covid-oltást kapott, príma az immunrendszere

2024. március 6. – 05:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók vizsgáltak ki egy férfit, aki állítása szerint 217 koronavírus elleni oltást kapott. Az eredmények szerint a rengeteg oltás ellenére teljesen normálisan működik az immunrendszere – közölte kedden az erlangeni Friedrich Alexander Egyetem.

A kutatók sajtójelentések alapján figyeltek fel a férfira, aki saját bevallása szerint 217 alkalommal adatta be magának a koronavírus elleni védőoltást. Ebből 134 oltást hivatalosan is meg tudtak erősíteni. A szakemberek szerint a SARS-CoV-2 elleni antitestek jelentősen magasabb mennyiségben voltak jelen szervezetében, mint azoknál, akik csak három védőoltást kaptak, de immunrendszere nem károsodott a sok oltóanyagtól, más kórokozókkal szemben normál módon működött.

„Összességében nem találtunk gyengébb immunválaszra utaló jelet, sőt inkább erősebbet. Ráadásul még az a 217. oltás is hatott, amelyet a férfi a vizsgálat során kapott, a SARS-CoV-2 elleni antitestek száma ennek hatására jelentősen megnőtt” – közölték a kutatók a Lancet folyóiratban.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy az immunrendszer hatékonysága más kórokozókkal szemben nem változott. Úgy tűnik tehát, hogy a túloltás nem károsította az immunrendszert. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy egyedi esetről van szó, ezekből az eredményekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!