Orosz hekkerek hónapokig benne voltak az egyik ukrán távközlési cég rendszerében

2024. január 4. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz hekkerek tavaly május óta hónapokig benne voltak az ukrán távközlési cég, a Kyivstar rendszerében, ezt pedig „figyelmeztetésként” szánták a Nyugatnak, mondta a Reutersnek Ukrajna kiberbiztonsági vezetője.

Ezt viszont csak decemberben érzékelték, amikor december 12-én napokra leálltak a szolgáltatások 24 millió embernek. Az ukránok szerint a háború kitörése óta ez volt a legnagyobb hekkertámadás ellenük.

Illia Vitiuk, Ukrajna kémelhárító ügynökségének kiberosztályi vezetője erről most azt mondta, a hekkelés „katasztrofális pusztítást okozott”, több ezer virtuális szervert és számítógépet törölt, célja pedig a hírszerzés mellett a pszichés nyomásgyakorlás is lehetett. „Ez egy üzenet volt, nemcsak Ukrajnának, hanem az egész nyugati világnak, hogy megértsék, senki sem érinthetetlen”, mondta.

A hekkerek szerinte már márciusban vagy még korábban megpróbáltak bejutni a rendszerbe, de májusban sikerült nekik. Teljes hozzáférésük pedig valószínűleg novembertől volt. De állítja, hogy a támadók személyes és előfizetői adatokhoz nem fértek hozzá.

Vitiuk szerint a támadást feltehetően az orosz katonai hírszerzés Sandworm nevű, több korábbi rendszerbehatolásért is felelős kiberhadviselési egysége csinálta. Az egységgel kapcsolatban álló egyik orosz hekkercsoport magára vállalta az akciót szerinte.

Az ukrán hatóságok vizsgálják a történteket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!