A Xiaomi bemutatta első elektromos autóját

2023. december 28. – 10:39

A Xiaomi bemutatta első elektromos autóját
A Xiaomi alapítója-vezérigazgatója, Lei Jun a vállalat első elektromos járművének bemutató rendezvényén Pekingben, 2023. december 28-án – Fotó: Florence Lo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Xiaomi kínai okostelefon-gyártó csütörtökön bemutatta első elektromos járművét – írja az MTI a Reuters tudósítása alapján.

A főként telefonjairól és egyéb okos eszközeiről ismert Xiaomi 2021 szeptemberében vágta bele fejszéjét a járműiparba, az 1,39 milliárd dollár befektetéssel rajtoló Xiaomi Automobile azóta megfeszített tempóban dolgozott első típusa fejlesztésén. Már januárban kiszivárogtak részletek a cég első elektromos autójáról, hivatalosan viszont csak november közepén jelentették be, hogy jön az első Xiaomi villanyautó, az SU7.

A cég ígérete szerint 10 milliárd dollárt fektet majd az ágazatba több mint egy évtized alatt.

A csütörtöki bemutatón Lei Jun vezérigazgató ismét megerősítette, hogy a Xiaominak nagyszabású tervei vannak a járműiparban: a következő 15-20 évben a világ öt legnagyobb autógyártója közé szeretne bekerülni. Mint korábban írtuk, ehhez évi 10 milliós darabszámot kellene elérnie, de a kezdeti mennyiség ennél szerényebbnek ígérkezik. A Xiaomi márkájú autók egyelőre csak a BAIC Group állami tulajdonú járműgyártó egyik cégének évi 200 000 járműgyártó kapacitással rendelkező pekingi gyárában készülnek majd.

Az SU7-et pont akkor mutatták be, amikor Kínát, a világ legnagyobb autópiacát kapacitásbőség és lassuló keresletnövekedés jellemzi, ami komoly árháborút robbantott ki.

Az SU7 formaterve a Tesla Model S-éhez hasonlít, tengelytávja közel három méter, formája pedig kupészerű. A tervezett villanyautó teljes hossza szintén a nagy Teslához hasonló, közel öt méter. Egymotoros, hátsókerék-hajtású, 295 lóerő körüli teljesítményű, illetve kétmotoros összkerékhajtású, 663 lóerős változatban is kapható lesz. A csúcskategóriás SU7 800 voltos elektromos rendszere rendkívül rövid töltési időt biztosít, egyes modellek tetejére pedig lidar-érzékelőt is építenek majd, ami fejlett vezetőtámogató funkciókra utal.

Az első típusban várhatóan a cég által fejlesztett autós szoftverek futnak majd, amelyek integrálódhatnak a Xiaomi kütyükre és szolgáltatásokra épülő ökoszisztémájába.

Nem a Xiaomi az első technológiai vállalat, amely beszáll a villanyautó-üzletbe. 2020-ban a Sony is feltűnést keltett, amikor bemutatta a Vision-S elnevezésű, önvezető funkcióval felszerelt autóipari koncepcióját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!