Sosem látott, látványos képeket adott ki a NASA a kozmikus karácsonyfa-ködről

2023. december 24. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Új, nagy felbontású képeket adott ki a NASA az NGC 2264 kódjelű kozmikus ködről, ami a Földtől 2300 fényévnyire található, és karácsonyfa-csillagködként is szoktak hivatkozni rá. Az elnevezés mindjárt érthető lesz, ha egy pillantást vetünk az űrügynökség képére:

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A hét fényév hosszan elterülő csillagköd persze a valóságban, a látható fény tartományában nem így néz ki, az élénkzöldben vibráló képet a Chandra űrtávcső, és a Wisconsin-Indiana-Yale-NOAO obszervatórium röntgentávcsöveinek adataiból állították össze, a kompozit képhet felhasználva a Two Micron All Sky Survey infravörös tartományban készült csillagtérképét is. A képet végül az eredeti északi pontjához képest még 160 fokkal el is kellett forgatni, hogy tényleg egy feldíszített karácsonyfára emlékeztessen.

A csillagködöt az 1780-as években fedezte fel a híres német-brit csillagász, William Herschel, akinek ma a nevét viseli az európai űrügynökség legmodernebb űrtávcsöve is. A csillagködben rengeteg fiatal és éppen születő csillag van, kisebbek és nagyobbak is a mi Napunknál, de a tömegük legfeljebb a Napénak a tizede.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!