Sosem látott, látványos képeket adott ki a NASA a kozmikus karácsonyfa-ködről

2023. december 24. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Új, nagy felbontású képeket adott ki a NASA az NGC 2264 kódjelű kozmikus ködről, ami a Földtől 2300 fényévnyire található, és karácsonyfa-csillagködként is szoktak hivatkozni rá. Az elnevezés mindjárt érthető lesz, ha egy pillantást vetünk az űrügynökség képére:

Fotó: NASA
Fotó: NASA

A hét fényév hosszan elterülő csillagköd persze a valóságban, a látható fény tartományában nem így néz ki, az élénkzöldben vibráló képet a Chandra űrtávcső, és a Wisconsin-Indiana-Yale-NOAO obszervatórium röntgentávcsöveinek adataiból állították össze, a kompozit képhet felhasználva a Two Micron All Sky Survey infravörös tartományban készült csillagtérképét is. A képet végül az eredeti északi pontjához képest még 160 fokkal el is kellett forgatni, hogy tényleg egy feldíszített karácsonyfára emlékeztessen.

A csillagködöt az 1780-as években fedezte fel a híres német-brit csillagász, William Herschel, akinek ma a nevét viseli az európai űrügynökség legmodernebb űrtávcsöve is. A csillagködben rengeteg fiatal és éppen születő csillag van, kisebbek és nagyobbak is a mi Napunknál, de a tömegük legfeljebb a Napénak a tizede.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!