A Facebook és az Instagram is titkosítani fogja a személyes üzeneteket

2023. december 7. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Meta megkezdte az üzenetek teljes körű titkosítását, ami azt jelenti, hogy a jövőben automatikusan titkosítani fogja a személyes üzeneteket a Facebook és az Instagram, írja a Wall Street Journal. A lap szerint az automatikus titkosítás már ezen a héten aktiválódik a Messengerben, a következő hetekben fokozatosan vezetik be minden felhasználónál. Az Instagramon valamivel tovább kell várni a bevezetésre, valószínűleg jövő év elejére tolódhat.

A Meta szerint számos adatvédelemmel foglalkozó cég már régóta sürgeti, hogy építsék be az úgynevezett végponttól végpontig, vagyis a két felhasználó közötti üzenetváltás teljes titkosítását. Ennek főleg az az oka, hogy a funkció megvédi a felhasználót a csalóktól és hekkerektől. A kormányok viszont ellenzik a titkosítás bevezetését, ugyanis így a bűnözők jobban el tudnak tűnni a hatóságok szeme elől. Jelenleg a teljes titkosítás aktiválása opcionális az oldalakon.

A Metának nem újdonság egy teljesen titkosított platform üzemeltetése, ugyanis a hozzá tartozó WhatsAppon ez már évek óta működik.

A Facebook (már Meta) 2021 augusztusában jelentette be, hogy a szöveges üzeneteknél 2016 óta létező végpontok közötti titkosítást a hang- és videóhívásokra is kiterjesztik. Ez a funkció már tavaly január óta elérhető.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!