Régen nem használta a Google-fiókját? Nincs mese, december elsején törölni fogják

2023. november 28. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Google december elsején törli azokat a fiókokat, amelyeket régóta nem használtak, tehát inaktívnak számítanak. A Google irányelvei szerint az minősül inaktív fióknak, amelyet 2 éven át nem használtak.

December elsejétől a cég ezeknél az accountoknál az összes hozzájuk tartozó tartalmat törli. Ez az e-mailek mellett vonatkozik a Google Dokumentumokra, a Meetre, a Drive-ra, a Naptárra és a Fotókra is.

A Gmailnek 1,8 milliárd felhasználója van, míg a Google Fotók alkalmazásra még ennél is többen, 2 milliárdan regisztráltak. Ezek közül sok az inaktív fiók, és a cég ezekben biztonsági rést lát. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a régen nem használt fiókokat nagyobb eséllyel törik fel, hiszen ezeknél még jóval ritkább a kétfaktoros hitelesítés. Könnyebben előfordulhat, hogy máshol már nyilvánossá vált jelszavakkal vagy újrafelhasznált jelszavakkal is be lehet lépni rájuk.

A törlés előtt a Google e-mail-értesítéseket küld az adott fiókra, és a biztonsági e-mail-címre (ha van ilyen).

Aki az elmúlt két évben használta az adott Gmail- vagy Google-fotók-fiókot, annak nincs teendője. Aki szeretné megmenteni a kivégzéstől a fiókját, jobb, ha a hátralévő néhány napban feléleszti azt tetszhalott állapotából.

Ehhez csak be kell jelentkezni, és egy-két egyszerű művelettel újra aktívvá tehető a fiók. Elég megnyitni egy mailt, küldeni egyet, csinálni egy Google-keresést, megnézni egy videót a Youtube-on, letölteni egy alkalmazást a Google Play Áruházból vagy megnyitni egy fájlt a Drive-on. Ezzel nemcsak a fiók, de a rajta lévő, sok esetben archívumként tárolt tartalom is megóvható a törléstől.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!