2025 márciusában eltűnik a Szaturnusz gyűrűje

2023. november 7. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Szaturnusz gyűrűje 2025 márciusában várhatóan jó ideig nem lesz majd megfigyelhető. Maga a gyűrű azonban persze ettől még megmarad, csak a Szaturnusz pont olyan pozícióba került, hogy a Földről szemlélve pont szemben lesz velünk a gyűrű éle. És mivel ez a gyűrű nagyon vékony – a legvékonyabb pontjain alig 10 méter –, pontosan szemből nézve, csillagászati távolságokról nem lesz megfigyelhető.

Az eseményről beszámoló Newsweek figyelmeztet, a dolog nem egyedi, 13-16 évenként ismétlődik Legutóbb 2009-ben tűnt el a Naprendszer második legnagyobb bolygója körüli, főleg kő- és jégtörmelékből álló gyűrű, aki a 2025-ösről lemarad, legközelebb 2038-ban nézheti meg gyűrű nélkül a Szaturnuszt.

Szakértők szerint egyszer majd várhatóan tényleg el fog tűnni a Szaturnusz gyűrűje, és akkor nem is bukkan fel újra soha többé, a gyűrű ugyanis a NASA megfigyelése szerint folyamatosan fogy. 300 millió éven belül nem marad belőle semmi.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!