Újabb negatív rekordot döntött a tengeri jég mennyisége az Antarktisz körül

2023. szeptember 26. – 07:23

Másolás

Vágólapra másolva

Új rekordot döntött az Antarktisz körüli tengeri jég éves maximális mennyisége: vélhetően most mérték az új legalacsonyabb értéket. A friss adatok szerint egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg a korábbi negatív rekord – írja a Guardian.

Az új érték egy újabb rekord a kontinens tengeri jégkészletére vonatkozó rekordok sorában. A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés miatt a régió a jég olvadásának egy új korszakába léphetett, ami messzemenő következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve.

Az Antarktisz tengeri jege minden szeptemberben eléri a maximális kiterjedését. Az 1981 és 2010 közötti átlag 18,71 millió négyzetkilométer volt. Idén azonban az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) szerint a tengeri jég szeptember 10-én érte el a 16,96 millió négyzetkilométeres maximumot, majd csökkenni kezdett.

A 2023-as maximum 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távon jellemző átlagtól, és mintegy 1 millió négyzetkilométerrel az 1986-ban felállított korábbi rekordalacsony értéktől.

Az Antarktisz tengeri jegének éves ciklusai vannak: minden évben februárban éri el a legalacsonyabb, szeptemberben pedig a legmagasabb szintjét. Az Antarktisz tengeri jege viszonylag stabil volt, amíg 2016-ban meg nem dőlt a nyári rekordalacsony szint. Azóta sorozatosan új rekordértékek születtek: köztük idén februárban is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!