Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja

2023. július 5. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja: az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) szerdai közlése szerint július 4. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta, megdöntve ezzel az előző napra, július 3-ra rögzített rekordot – írta az MTI.

Július 4-én, kedden a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,18 Celsius-fokot.

Egy nappal korábban az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) által közölt érték 17,01 Celsius-fok volt. Ez utóbbi is rekordot döntött, mivel meghaladta az addigi legforróbbként számon tartott, 2016 augusztusában mért 16,92 fokot.

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra és újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Niño légköri jelenség előjeleként.

A klímaváltozás kézzelfogható hatásai évről évre egyre látványosabbak, a bolygó legnagyobb tavai kiszáradnak, az óceánok soha nem voltak ilyen melegek, New Yorkban pedig világvége-hangulat van a kanadai erdőtüzek miatt. Az Atlanti-óceán vizeit júniusban példátlan hőhullám sújtotta, a hónap elején pedig még Szibériában is 39 fokot mértek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!