Soha nem látott hőhullám sújtja az Atlanti-óceán vizeit

2023. június 22. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Atlanti-óceán vizeit jelenleg sújtó példátlan hőhullám a tudósok szerint tengeri fajok tömegeinek észrevétlen pusztulásához vezet, ami a globális felmelegedés súlyosbodásával valószínűleg megismétlődik. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) adatai szerint március és május között az óceánok felszínének átlaghőmérséklete abszolút rekordot döntött a mérések 174 éves történetében, 0,83 Celsius-fokkal meghaladva a 20. század átlagát – írta az MTI.

Ez a tengeri hőhullám az Atlanti-óceánt sem kímélte, ahol idén júniusban különösen erős hőhullámokat tapasztaltak Izlandtól egészen Afrikáig. A Brit-szigeteknél az 5 fokot is meghaladta a hőmérsékleti anomália, amire kutatók szerint ebben a térségben még sohasem volt példa.

Ez a tengeri hőhullám, amelynek során az Atlanti-óceán északi részén a vízfelszín hőmérséklete meghaladta a 23 fokot, nem lepte meg a tudósokat. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy az efféle események egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak a globális felmelegedés következtében, miután az óceánok elnyelik az üvegházhatás által termelt hő kilencven százalékát. Azonban a folyamat rendkívüli gyorsasága már jóval nagyobb megrökönyödéshez vezetett – mutatott rá Jean-Pierre Gattuso francia kutató.

A szélsőséges változást sokféleképpen próbálták magyarázni. Egyesek szerint csökkenhetett a szél által szállított szaharai por mennyisége a levegőben, vagy a hajók kénkibocsátása. Mindkét jelenség általában hűtő hatással van a légkörre. Az El Nino éghajlati jelenség hatása egyelőre elhanyagolható a térségben.

Daniela Schmidt, a Bristoli Egyetem munkatársa megjegyezte: az óceáni hőhullám számos tengeri faj – különösen a korallok és a gerinctelen állatok – tömeges pusztulásához vezet, azonban mindez észrevétlen marad, mivel az óceán felszíne alatt történik. Gattuso rámutatott, hogy a Földközi-tengeren tomboló hőhullámok idején mintegy ötven fajnál – koralloknál, tengeri sünöknél, puhatestűeknél, kagylóknál – tapasztaltak tömeges pusztulást a felszíntől 45 méteres mélységig.

Más fajok a sarkvidékek felé vándorolnak majd a hőség hatására. A kutatók szerint Norvégia és Izland vizei halban gazdagabbak lesznek a trópusi övezetek országainak kárára.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legpesszimistább forgatókönyve alapján az évszázad végéig ötvenszeresére nő az óceáni hőhullámok gyakorisága, és akár tízszer intenzívebbek lehetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!