Nem azért halsz meg korábban, mert minden éjjel egyig fenn vagy, hanem azért, mert iszol és cigizel

2023. június 16. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem igaz az a korábbi feltételezés, hogy az éjjel sokáig fennmaradók hamarabb halnának meg, mint a korán kelők, legalábbis ha nem isznak és cigiznek többet – írja a France24. Ezt egy 24 ezer azonos nemű ikerpár bevonásával, 37 év alatt készült finn tanulmány állítja.

Ki korán kel, aranyat lel – más mellett ez a nemzetközi mondás is azt sugallja, hogy sokkal jobb korán kelni, a sokáig alvók lusták, és végül rosszul járnak. Az elméletet tudományos kutatások is bebizonyították, egy 2018-as nagy mintás brit tanulmány például azt állította, hogy egy 6,5 éves időszak alatt a sokáig fennmaradó éjszakai baglyok 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a korán kelő pacsirták.

Az ikerpárokkal készített finn kutatás 37 év után hasonló eredményre jutott: az éjjeli baglyok szerintük 9 százalékkal nagyobb arányban haltak meg, mint pacsirták.

De.

A kutatás szerint a különbséget valójában nem az alvási szokások, hanem az alkoholfogyasztásban és cigarettafogyasztásban mérhető különbségek okozták. A ritkán ivó, nemdohányzó éjszakai baglyok például egyáltalán nem haltak meg nagyobb arányban, mint a pacsirták.

A kutatást vezető Christer Hublin szerint a lefekvési és felkelési időpontnak „kicsi, vagy semmilyen” hatása volt a túlélési esélyekre. Szerinte így az éjszakai baglyoknak nem a lefekvési és felkelési időpontról kellene beszélni, amikor az egészségükről szó van, hanem az elfogyasztott alkohol és cigaretta mennyiségéről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!