Elon Musknak nem tetszik a ChatGPT, csinál hát egy TruthGPT-t

2023. április 18. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk szerint a ChatGPT nevű online program baloldali-liberális irányban elfogult, ezért eljött az ideje, hogy annak alternatívájaként létrehozza saját mesterségesintelligencia-platformját, amely „minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekszik majd”.

Kevésbé valószínű, hogy az emberiség megértésre törekvő MI az emberek elpusztítására törekedne, véli a milliárdos, aki aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t „arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen”.

A Fox Newsnak adott interjúban Musk azt mondta, hogy nagy rajongója ugyan az MI-platformoknak, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására. Egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint Musk X.AI néven új vállalatot alapított. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én alapították, a vállalat igazgatói posztját Musk tölti be, a cég titkára pedig Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates, csak „korlátozott” tudással rendelkeznek ezen a területen. Musk már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű startupvállalkozásba, és a nonprofit MI kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett. Három év múlva, 2018 elején azonban lemondott a posztjáról.

„Én találtam ki a nevet és a koncepciót” – mondta le Musk az interjúban, hozzátéve, hogy az OpenAI ma már a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de nem nonprofit, hanem piaci alapon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!