Az ajahuaszkától összeomlik az agy normális berendezése egy friss kutatás szerint

2023. március 21. – 14:39

Az ajahuaszkától összeomlik az agy normális berendezése egy friss kutatás szerint
Ajahuaszka főzet – Fotó: Helder Faria / Moment / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az agy több nagy fejlettségű részére, így a döntéshozatali és képzelőerőért felelős területeire is erős hatást gyakorol az ajahuaszka tudatmódosító főzet, írja egy friss kutatás alapján a Guardian. A tudatmódosító hatású főzet, ami az Amazonas menti törzsek rituális szertartásainak évszázadok óta központi eleme, a magyar mainstreambe akkor került be, amikor nyár közepén öntudatlanul, ruha nélkül, törött csontokkal talált rá egy férfi Béres Anett egykori Való Világ-szereplőre egy baranyai szőlőültetvényen. Miután kiderült, hogy Béres Anett Sáfrány Emesével egy spirituális teaszeánszon vett részt, ahol ajahuaszkát ittak, részletesen írtunk az ajahuaszkáról, és a Telexnek nyilatkozott Szigeti Balázs, az Imperial College London kutatója is.

Ennek az intézetnek a kutatói most közölték friss kutatásukat is, amiben azt vizsgálták, pontosan hogyan hat az agyműködésre: húsz egészséges önkéntesnek adtak be húsz milligramm dimetiltriptamint (DMT), azt a hallucinogén vegyületet, amit a Psychotria viridis cserjéből vonnak ki. Az alanyok agyműködését EEG- és funkcionális MRI-vizsgálattal figyelték a szer bevétele előtt, alatt és utána is.

A kísérlet résztvevői a vizsgálat alatt végig visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen milyen intenzív az élmény, amit átélnek. A cikkben megjegyezték, hogy a laboratóriumban egyik vizsgált alany sem hányt, mert a hagyományos ajahuaszkafőzet hánytató hatású összetevőjét nem használták.

A vizsgálat eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték, és a tudomány mai állása szerint ezek adják jelenleg a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről. A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között – mondta a vizsgálatot vezető Chris Timmermann. Szerinte minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között, a kommunikáció kaotikussá, rugalmassá és gördülékenyebbé válik.

Robin Carhart-Harris, a Kaliforniai Egyetem neurológia- és pszichiátriaprofesszora azt mondta, hogy az ajahuaszka elképesztően erős hatású abban a dózisban, amelyben szokás használni. Az emberek olyasmikről számolnak be, hogy az ital hatása alatt olyan érzésük van, mintha elhagynák ezt a világot, és áttörnének egy másik rendkívül összetett világba, ahol időnként olyan lényekkel találkoznak, akikről az a benyomásuk, hogy különleges, istenekéhez hasonlatos hatalmat gyakorolnak felettük.

Ez a kutatás azt mutatja meg, hogy mindennek hátterében az áll, hogy a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetőek, a főzet hatása alatt leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik. „Hasonló történik akkor is, amikor álmodunk, tehát ez még csak a kezdet annak a kérdésnek a megfejtésében, hogy a DMT hogyan képes ilyen drámai módon megváltoztatni a tudatot” – mondta Carhart-Harris.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!