Lemondott a YouTube vezérigazgatója

2023. február 17. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója kilenc év után lemondott a világ legnagyobb online videóplatformjának éléről – írja a Guardian.

Wojcicki csütörtökön egy blogbejegyzésben jelentette be a lemondását. Az 54 éves Wojcicki korábban a Google hirdetésekért felelős vezető alelnöke volt, 2014-ben lett a YouTube vezérigazgatója. A YouTube 2005-ös indulása óta a cégnél dolgozott, csütörtöki blogbejegyzésében azt írta:

„Ma, közel 25 év után úgy döntöttem, hogy visszalépek a YouTube vezetőjeként betöltött szerepemtől, és új fejezetet nyitok, amely a családomra, az egészségemre és a személyes projektjeimre összpontosít.”

Wojcicki régi motoros a techszakmában, a Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin például 1998-ban, 25 évesen öt hónapig a garázsában fejlesztették a keresőmotorjukat, és később meggyőzték a bérbeadójukat, hogy dolgozzon a cégnél, ami Wojcicki szerint élete legjobb döntése volt.

A Google 2006-ban 1,65 milliárd dollárért vásárolta meg a YouTube-ot. A cég tavaly 29 milliárd dolláros reklámbevételt ért el, a hirdetési bevételek azonban a tavalyi év utolsó hat hónapjában 5 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, ami az első komolyabb visszaesés 2017 óta. Wojcicki közel egy évtizedes vezetése alatt számos aggodalommal kellett szembenéznie a platformon megjelenő félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd miatt.

A YouTube új vezetője a jelenlegi termékigazgató, Neal Mohan lesz, és átmenetileg Wojcicki is a cégnél marad, hogy segítse az átadást. Tanácsadóként a Google-nél marad, Sundar Pichai vezérigazgatóval megállapodott, hogy a Google és az Alphabet működését fogja tanácsokkal segíteni.

Az utóbbi években számos magas rangú techvezető mondott le a posztjáról: Jeff Bezos 2021-ben mondott le az Amazon vezérigazgatói posztjáról, Sheryl Sandberg, a Facebook vezetője és Ben Silbermann, a Pinterest vezérigazgatója 2022-ben távoztak a posztjukról. A Twitter vezérigazgatóját, Parag Agrawalt szintén 2022-ben váltották le, miután Elon Musk megvásárolta a céget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!