Ígéretesek a férfi fogamzásgátló tabletta első tesztjei

2023. február 15. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók szerint az első, egereken végzett tesztek bizonyították, hogy hatékony lehet az a hormonmentes, férfiak számára kifejlesztett fogamzásgátló tabletta, ami néhány órán keresztül képes megakadályozni a spermák mozgását – írja a BBC.

Az egereken végzett kísérletek alapján úgy tűnik, a tabletta legalább néhány órán át képes megbénítani a spermiumokat – ez elég hosszú ideig ahhoz, hogy azok ne érjék el a petesejtet.

Az egereken végzett korai vizsgálatban a TDI-11861 nevű gyógyszer egyetlen adagja a párosodás előtt, alatt és után immobilizálta a spermiumokat. A hatás körülbelül három órán át tartott, és 24 órán belül teljesen elmúlt.

A további kutatási fázisokban először nyulakon fogják tesztelni a készítményt, mielőtt embereken is kipróbálják a hatékonyságát.

A fejlesztők tervei szerint a tablettát a szexuális együttlét előtt nagyjából egy órával kell majd bevenni, és figyelni kellene arra, hogy mikor múlik el a hatása. A női fogamzásgátló tablettákkal ellentétben ez nem tartalmaz hormonokat, és nem kellene rendszeresen szedni, csak a szexuális együttlétek előtt. Az óvszerrel ellentétben nem nyújt védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

A tudósok szerint a hormonmentes tabletta egyik előnye, hogy nem üti ki a tesztoszteront, és nem okoz hormonhiányos mellékhatásokat a férfiak szervezetében. A tabletta hatóanyaga a „spermaúszást” aktiváló jelző fehérjét, a szolubilis adenil-ciklázt blokkolja.

A kutatási eredmények kapcsán llan Pacey, a Sheffieldi Egyetem professzora azt mondta: „Sürgősen szükség van egy hatékony, visszafordítható, szájon át szedhető fogamzásgátlóra a férfiak számára, és bár az évek során számos különböző megközelítést teszteltek, még egyik sem került piacra”. Pacey szerint a megközelítés, ami a spermiumok mozgása szempontjából kritikus fontosságú kulcsenzim kiiktatására irányul, újszerű ötlet, és áttörést jelenthet a férfi fogamzásgátlás-kutatásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!