Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját

2022. november 20. – 08:02

Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját
Elon Musk Donald Trump társaságában egy fehér házi megbeszélésen 2017. január 23-án – Fotó: Matt McClain/The Washington Post via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk visszaállította Donald Trump Twitter-fiókját szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A korábbi elnököt az Egyesült Államok szövetségi törvényhozásának otthont adó Capitolium 2021. január 6-i ostroma után tiltották le a közösségi oldalról. A Twitter új tulajdonosa korábban már többször is beszélt arról, hogy hibának tartja Trump kitiltását a platformról, három és fél héttel azután pedig, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi oldalt, Musk vissza is állította a korábbi elnök fiókját.

A fiókját ugyan visszakapta Trump, aki kedden jelentette be, hogy ismét elindul az elnökségért, viszont ideiglenesen elveszítette az összes követőjét (közel 90 milliót). A fiók visszaállítását követő órákban néhány százezer és 5 millió között ingadozott Trump követőinek száma. Az exelnök valószínűleg vissza fogja kapni a követőit. Egy, a Washington Postnak nyilatkozó korábbi Twitter-dolgozó szerint akár egy teljes napba is telhet, mire visszaállítanak egy felfüggesztett fiókot eredeti állapotába.

Mielőtt visszaállította volna a fiókot, a SpaceX és a Tesla vezére szavazásra bocsátotta a kérdést saját fiókján. A szavazásra buzdító posztot péntek este rakta ki Musk, és 24 órát adott a Twitter-felhasználóknak a voksolásra. A kérdésben Orbán Viktor is állást foglalt, szombat délután azzal az üzenettel retweetelte Musk posztját, hogy „találjátok ki, mire szavazok”. A miniszterelnök egy kacsintós szmájlit is mellékelt a bejegyzéshez.

A szavazásban végül a szombat esti határidőig több mint 15 millióan vettek részt, és az Igenek nyertek a voksok 51,8 százalékával. Trump fiókjának visszaállítását a szavazók 48,2 százaléka ellenezte. Musk néhány perccel a szavazás lezárulta után azt írta, „Az emberek kinyilvánították véleményüket. Trump vissza lesz állítva. Vox Populi, Vox Dei.” (A „Vox Populi, Vox Dei” egy régi latin mondás, jelentése: A nép hangja az Isten hangja.)

Trump sokat tett azért, hogy a Twitter az egyik legbefolyásosabb médiummá váljon a világon. Elődeivel szakítva számos alkalommal hivatalos elnöki bejelentéseket is az alkalmazáson keresztül tett, sajtóközlemény, sajtótájékoztató, vagy tévébeszéd helyett. 2009 és 2021 között összesen 56 571 alkalommal posztolt a közösségi oldalra.

Még nem biztos, hogy Trump vissza is tér a Twitterre

Donald Trump közel 90 millió követővel rendelkező Twitter-fiókját a Capitolium 2021. január 6-i ostroma után először 12 órára, majd január 8-án végleg felfüggesztették, miután a közösségi oldal moderátorai szerint több bejegyzésével is megszegte az oldal szabályzatát, egészen pontosan az „erőszak dicsőítésére” vonatkozó tilalmat.

Trump a 2020-as elnökválasztás után nem volt hajlandó elfogadni, hogy vereséget szenvedett a demokrata Joe Bidennel szemben, és arról beszélt, hogy a demokraták elcsalták a választást. Ennek az lett a végkimenetele, hogy támogatói 2021. január 6-án megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. A támadás során öten meghaltak és több mint százan megsérültek. A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Trump Twitterről (és a Facebookról) való kitiltása után a Parler nevű közösségi oldal lett a Trump-rajongók gyűjtőhelye, azonban az exelnök maga nem regisztrált az oldalra. Ehelyett idén februárban elindította saját közösségi oldalát, a Truth Socialt, ahol a régi twitteres időkre jellemző vehemenciával kezdett újra posztolni.

Donald Trump bejelenti indulását a 2024-es elnökválasztáson – Fotó: Octavio Jones / Reuters
Donald Trump bejelenti indulását a 2024-es elnökválasztáson – Fotó: Octavio Jones / Reuters

Egyelőre nem tudni, hogy Trump visszatér-e egyáltalán a Twitterre, és ha igen, mennyire lesz aktív. Egy Fox Newsnak adott október végi interjúban nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy használni fogja-e újra a Twittert, ha Musk visszaengedi a platformra. Viszont arról beszélt, hogy „maradni fog” a Truth Social-ön, illetve úgy fogalmazott, hogy ha indul a 2024-es elnökválasztáson, akkor „csak a Truth Socialt fogja használni”.

A Washington Post néhány hete arról írt, hogy Trump közölte bizalmasaival, hogy nem hagyhatja ott a Truth Socialt a Twitterért, mert az ő aktív jelenléte nélkül bedőlne a közösségi oldal. Ő pedig nem engedheti meg, hogy egy hozzá szorosan kötődő brand összeomoljon. Trumpnak jelenleg 4,5 millió követője van a Truth Social-ön.

Trump néhány hónappal ezelőtt egy kampányeseményén kamugépnek nevezte Muskot, miután a milliárdos korábban azt mondta neki, hogy rá szavazott a 2016-os elnökválasztáson, közben viszont májusban arról posztolt, hogy soha nem szavazott republikánus jelöltre korábban. Az október végi Fox News-interjúban viszont sokkal barátságosabb hangnemet ütött meg, és arról beszélt, hogy „szereti Elont” és sok sikert kíván neki.

Teljes a káosz a Twitteren

A világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk hónapokig tartó kálvária után, október 27-én vásárolta meg hivatalosan is a világ egyik legnagyobb közösségi oldalát, és kezdett több milliárd dolláros ámokfutásba. Egyik első lépéseként kirúgta a Twitter 7500 dolgozójának a felét, majd most csütörtökön ultimátumot adott a maradék dolgozónak, hogy vagy csatlakoznak az „extrém hardcore” munkát és rengeteg túlórát követelő Twitter 2.0-hoz, vagy távoznak a cégtől. Erre aztán további 1200-an távoztak a vállalattól, ami azt jelenti, hogy a Twitter néhány héten belül elveszítette dolgozói kétharmadát, ami egyre közelebb sodorja a portált a leálláshoz.

Közben Musk fizetőssé, és mindenki számára elérhetővé tette a verifikációt, majd néhány nap után le is lőtte a funkciót, miután csomóan arra használták azt, hogy magát Muskot, illetve politikusokat és nagyvállalatokat figurázzanak ki. Egy ál-Biden a nemiszervével volt elfoglalva, egy ál-Bush az irakiak megölésén nosztalgiázott egy ál-Tony Blair társaságában, egy ál-Rudy Giuliani pedig arról panaszkodott, hogy Soros György fellökte az utcán.

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, az Eli Lilly többmilliárd dollárt bukott, miután egy ál-Eli Lilly fiók arról posztolt, hogy ingyenessé teszik az Egyesült Államokban irreálisra drágított inzulint. Az Eli Lillyhez hasonlóan a Lockheed Martin hadiipari vállalat részvényei is beestek, miután valaki azt posztolta a nevükben, hogy a vállalat nem szállít több fegyvert Szaúd-Arábiának és Izraelnek az emberi jogi aggályaik miatt.

Ha mindez nem lenne elég, a twitterezők élő egyenes adásban követhetik napról napra, ahogy Musk Office-ba illő módon próbálja mikromenedzselni új vállalatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!