Augusztus 29-én indul a NASA új Hold-missziója az első tesztrepüléssel

2022. augusztus 23. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette az Artemis 1 holdmisszió rakétájának első ember nélküli tesztrepülésének időpontját: augusztus 29-én indul az Artemis, hogy az Orion űrkapszulával jó néhányszor megkerülje a Holdat, majd 42 nap múlva, októberben az űrkapszula visszatérjen.

Ez lesz az űrügynökség történetének eddigi legnagyobb rakétája (Space Launch System). A rakéta legutóbbi, júniusi tesztje biztató eredményeket hozott. A NASA tervei szerint az első alkalom, amikor már legénységgel megy az űrbe az Artemis, 2024-ben jöhet el, innentől pedig felgyorsulnak az események, és 2025-ben már jöhet a következő holdra szállás.

A tervek szerint az Orion űrhajó összesen négy űrhajóst szállít majd Hold körüli pályára, ahonnan a SpaceX által készített leszálló egységgel két űrhajós érkezik majd az égitestre. Eddig csak az Egyesült Államok juttatott el embereket a Holdra, az Apollo-missziók keretében 12 amerikai űrhajós landolt az égitesten 1969 és 1972 között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!