A Google kirúgta az öntudatra ébredt mesterséges intelligenciákról beszélő programozóját

2022. július 23. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Google kirúgta azt a programozóját, aki korábban azt állította, hogy öntudatra ébredt a cég mesterséges intelligenciára épülő chatbotja. Az elbocsátott Blake Lemoine ügyvédhez fordul a történtek miatt, írja a BBC.

Közleményében a cég azt írta, Lemoine állításai teljesen megalapozatlanok. Rámutattak, hosszú hónapokig dolgoztak azon, hogy a programozó belássa, nincs igaza, ám Lemoine mindezek ellenére következetesen megsértette a cég foglalkoztatási és adatbiztonsági irányelveit.

Blake Lemoine San Franciscóban 2022. június 9-én – Fotó: Martin Klimek / The Washington Post / Getty Images
Blake Lemoine San Franciscóban 2022. június 9-én – Fotó: Martin Klimek / The Washington Post / Getty Images

Blake Lemoine egy június 11-én, a Washington Postban megjelent cikkben állt elő azzal, hogy a LaMDA nevű mesterséges intelligencia egy érző lény. Azt mondta, felismeri, ha egy személlyel beszél-e, függetlenül attól, hogy az illetőnek valódi agy vagy több milliárd sornyi kód van a fejében.

A LaMDA (Language Model for Dialoge Applications) egy olyan rendszer, amely az internet minden részéről szavak trillióit gyűjti össze, megtanulja azt, ahogy emberek ezeket a szavakat egymás után fűzik, majd ennek segítségével próbálja utánozni az emberi beszédet.

A hithű keresztény programozó azt is hozzátette, hogy nem tudósi, hanem papi minőségében jutott arra a következtetésre, hogy a LaMDA egy személy, méghozzá azért, mert ahogy azt később írta, nincs tudományosan definiálva az „érző lény” fogalma, ezért erre vonatkozóan csak személyes, spirituális és/vagy hitbeli meggyőződésre lehet alapozni a véleményeket.

Lemoine felettesei megvizsgálták az állításait, és elutasították azt. A programozót azután küldték fizetett szabadságra, hogy az a nyilvánossághoz fordult a meglátásaival, így megsértette titoktartási kötelezettségeit.

Blake Lemoine a Google Responsible AI nevű szervezeténél dolgozott – ez a részleg az, amely dokumentálja, hogy a Google hogyan kezeli a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kihívásokat mind etikai, mind jogi szempontból. Ezekkel a kihívásokkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!