A TikTok betiltására szólít fel az amerikai távközlési hatóság

2022. június 29. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brendan Carr, az amerikai szövetségi távközlési és telekommunikációs hatóság, az FCC (kb. a magyar NMHH megfelelője) biztosa hivatalos levélben felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy tiltsák ki az okostelefonos alkalmazásboltjaikból a TikTokot. Az elsöprő népszerűségű kínai videómegosztó/közösségi oldal Carr szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert amerikai állampolgárok személyes adataiba enged betekintést Kínában.

Mindezt a Buzzfeed News nemrég megjelent oknyomozó cikkére alapozva mondja, ami a Bytedance (a TikTok anyacége) 80 céges értekezletének kiszivárgott hangfelvételeit dolgozza fel. A felvételeken többször is említenek minden személyes adathoz hozzáférő szuperadminokat, illetve az amerikai felhasználók adataival kapcsolatban elhangzik az is, hogy „mindent látunk itt Kínában”.

A TikTok egyébként a cikk megjelenésének napján bejelentette, hogy a teljes amerikai adatforgalmát az Oracle felhőinfrastruktúrájába irányítja át, ami amerikai vállalat lévén, minden ilyesfajta gyanú felett áll.

A Google és az Apple egyelőre nem reagált a felszólításra. Természetesen egy FCC-biztos nem kötelezhet ilyesmire egy céget, ehhez minimum bírói végzésre vagy elnöki rendeletre van szükség. Viszont a két nagy okostelefonos alkalmazásboltból való kitiltás a gyakorlatban az app teljes eltűnését jelentené az amerikai piacon.

Nem ez lenne az első eset, hogy a TikTok bajba kerül Amerikában az adatkezelése miatt. 2021-ben 92 millió dollárt fizetett ki a cég amerikai felhasználóknak, akiknek az adatait illegálisan adta ki hirdetőknek. 2020-ban pedig egészen addig eszkalálódott a helyzet, hogy Trump elnöki rendeletben adott 90 napos határidőt a TikToknak, hogy szálljon ki az amerikai piacról, vagy szervezze ki külön cégbe az amerikai felhasználókkal foglalkozó szekcióját, és azt adja el egy amerikai cégnek. Akkor a Microsoft és az Oracle is élénken érdeklődött az üzlet iránt, de végül hosszas huzavona és Trump leváltása után ebből nem lett semmi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!